Powered By Blogger

dimarts, 4 de setembre del 2018

Joan Tortosa, antològica al monestir de Sant Cugat

Fins l'onze de setembre a la sala capitular de monestir de Sant Cugat es pot veure 33.000 dies: Joan Tortosa, una exposició antològica dedicada a l'artista santcugatenc Joan Tortosa i Saperas (Sant Cugat, 1929)

Per celebrar que el 2017 va ser nomenat Fill Predilecte de Sant Cugat, i que enguany celebra el seu 90è aniversari --felicitats Joan¡¡¡--, l'Ajuntament li dedica aquesta exposició. Una mostra que aplega trenta-tres obres que són un resum de la seva dilatada vida artística.

La crítica i historiadora d'art, i a la vegada artista Imma Pueyo, vinculada de sempre a la vida cultural de Sant Cugat, ha comissariat l'exposició. Presenta les obres de Tortosa agrupades per les diferents etapes creatives de l'artista.


Així amb Inicis es poden veure les obres primerenques, on un jove autor ja utilitza amb facilitat diferents procediments, oli, aquarel·la, carbonet, tinta, guaix, i acrílic, i ja hi trobem alguns dels temes que d'una manera o altra apareixeran durant la seva  carrera. El paisatge de Sant Cugat, urbà i rural, serà un dels leitmotiv.

Foto: Monestir, 1988, 130x195 cm - Presideix l'exposició un acrílic de gran format, on és veuen diferents facetes del monestir sobreposades.

La Pintura, compren la dècada dels anys setanta i principis dels vuitanta

Plaça Doctor Galtés, 1971, acrílic, 72x54 cm -  Els temes, no per humils, o precisament per això, no deixen d'interessar a Tortosa. En aquest indret, actualment un dels punts neuràlgics de Sant Cugat, s'hi veu una font (ara desapareguda) i un edifici que no destaca per la seva bellesa. Però la mirada de l'artista aconsegueix que ens hi vulguem acostar, que fins i tot interessi el tema que ens proposa.

Combat entre cavallers armats, 1991, Tinta i guaix, 51x72 cm - Una de les interpretacions dels 144 capitells del claustre 
Visió general de l'exposició.  A Sant Cugat som afortunats, entre altres coses perquè tenim a mà, al bell mig de la població, un dels millors monuments del País, el monestir. A la sala capitular durant anys s'hi han fet un munt d'exposicions, és un espai privilegiat que sembla fet expressament per exposar-hi les millors creacions.


Fotografia dels anys 70 de C. Cabanas. És la fabrica de teixits Aymat, entre d'altres persones s'hi veu Joan Miró i Joan Tortosa. 

Roc Codó (1960) carbonet, detall - Obra de la primera època, qui domina el dibuix, és el cas de Tortosa, fàcilment dominarà la pintura 

Mercat a contrallum, 2007, acrílic, 63x72 cm - El dijous és dia de mercat a Sant Cugat, les parades es continuen instal·lant al carrer Major i davant del mercat vell. Tortosa aprofita la llum per convertir una modesta parada de plats i olles en un estudi de volums, formes i contrasts.

Mercat a l'ombra (2007) acrílic, detall - La figura humana com pretext per tractar el color i el moviment.

Al centre de la sala un expositor recull una mostra de les diferents activitats de Joan Tortosa. Retalls de diari, auques, publicacions periòdiques, treballs d'encàrrec, catàlegs...

A disposició del públic i per poder consultar a la sala es presenten algunes publicacions

Convé tenir ben a prop el catàleg que ha editat l'Ajuntament. A més de contenir les reproduccions de les obres exposades, hi ha la introducció de la ex-alcaldessa Mercè Conesa i Pagés. 

Aclaridor és el text de Imma Pueyo, una ben documentada i raonada  biografia artística que ajuda al visitant a valorar i corprendre millor el treball de Joan Tortosa. Rogeli Pedró i Fontanet escriu una semblança on queda palesa la vinculació personal i artística de Joan Tortosa amb el poble de Sant Cugat.

2 comentaris:

  1. Gràcies Marcel per a fer difusió de l'exposició.
    Com sempre, estas molt atent als fets culturals i artístics.

    ResponElimina
  2. Gràcies a tu Imma, que fas possible i visible altres iniciatives mes modestes.

    ResponElimina