El Capolatell o Presó de Busa - L'extrem occidental de l'altiplà de Busa acaba en una petita mola separada per una profunda esquerda del massís principal, només s'hi accedeix travessant una passarel·la metálica.
Durant la Guerra del Francés, a principis dels s.XIX, va ser utilitzada com presó a l'aire lliure, si se'm permet l'oxímoron. Aïllats de la resta del món els soldats francesos allà confinats morien de sed, gana i fred. Diu la llegenda que molts no podien soportar aquest tràgic destí i preferien acabar abans llençant-se al buit tot cridant "Mourir à Busa et ressusciter à Paris"
Durant la mateixa Guerra el Pla de Busa va ser utilitzat com campament militar. Es van fortificar els punts més dèbils i s'hi van construir mil barracots de fusta per allotjar-hi la tropa. Desprès de Cadis va ser el primer lloc de l'Estat on es va proclamar la Constitució de 1812, hi van assistir 8.000 soldats.
El 28 de febrer d'enguany el periodista Jordi Viladegut i Munt guanya el premi de narrativa 'Paraules a Icaria' amb l'obra La presó, ambientda a Busa durant aquest període històric.
Les vistes són impressionants, el Pedraforca, serra del Verd, Port del Comte, santuari de Lord, La Llosa del Cavall i bona part de la vall de Lord.
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada