Powered By Blogger

dissabte, 26 d’octubre del 2019

J.M. Oroval parla de la poesia de Shakespeare al Club Muntanyenc Sant Cugat

Sant Cugat, 25 d'octubre 2019 - Una vegada més el Club Muntanyenc Sant Cugat participa en el Festival Nacional de Poesia, enguany la 19à edició. J.M. Oroval, president de l'Associació Shakespeare de Catalunya, ens parla de l'obra poètica del dramaturg.

J.M. Oroval, un reconegut especialista en l'obra de Shakespeare és la tercera vegada que visita el Club Muntanyenc. En aquesta ocasió és per aprofundir en la vessant més lírica de l'autor de Stratford-upon-Avon. Amàlia Roig, vicepresidenta i cap de la secció de cultura del Muntanyenc, presenta l'acte. Un nombrós públic, una quarantena de persones, omple la sala social del Club. Ens acompanya també el jove actor Marc Bosch Vilarasau que fa la lectura en anglès d'alguns fragments dramàtics i dels poemes escollits.

Durant la conferencia J.M. Oroval incideix en la popularitat i vigència de Shakespeare, encara avui és l'autor més representat del món. Destaca les diferencies entre la creació dramàtica i la poètica, de com les obres teatrals de l'autor anaven dirigides a un públic ampli i heterogeni, en canvi la producció poètica anava destinada a un públic més culte i requeria per tant un alt nivell d'auto-exigència creativa.

Va ser "gracies" a l'epidèmia de pesta negra que va envair Londres durant el 1593 i 1594, els teatres van estar tancats per raons sanitàries, que Shakespeare es va poder dedicar en cos i ànima a la creació poètica. L'èxit dels seus primers textos Venus i Adonis i La violació de Lucrècia, ambdós de temàtica eròtica, va ser fulminant. 
  
En les obres teatrals també hi trobem poesia, normalment els personatges rellevants parlen en poesia; els secundaris, els dolents, els marginals són els de la prosa. Es llegeixen alguns poemes de Ricard III i uns sonets de Romeu i Julieta. Destaca l'alta volada de la prosa poètica d'alguns paràgrafs d'El mercader de Venècia.

Es projecten tres vídeos on diferents actors fan una lectura dramatitzada en anglès dels sonets 18, 29 i 66. Finalment es comenten els sonets, potser la producció poètica més popular de Shakespeare. En Marc, en J.M.Oroval i l'Amàlia en llegeixen una tria.

Marc Bosch Vilarasau, fill dels coneguts actors Emma Vilarasau i Jordi Bosch que també hi són, amb dicció clara i elegant ens acosta l'anglès més genuí de Shakespeare; Amàlia Roig, organitzadora de l'acte, llegeix els mateixos poemes en la versió catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada