Powered By Blogger

dimecres, 18 d’abril del 2018

Escrit al Blanc, l'exposició de Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal a Dterra de Sant Cugat























Fins el 26 de maig es pot visitar l'exposició Escrit al blanc que Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal presenten a la Galeria Dterra de Sant Cugat

























Estem acostumats a veure la tipografia damunt paper, lletres impreses en llibres, diaris, fins i tot en suports menys habituals com vidre, plàstic o fusta. Ara en Jordi i la Rosa, la Rosa i en Jordi, proposen lletres, paraules, subtilment escrites, inscrites, damunt porcellana i gres ceràmic, materials antics i nobles de blancor tènue i  textura reposada.

Les catorze peces exposades tenen en comú la tipografia. Lletres, paraules, frases envolten i  protagonitzen les ceràmiques. El joc, la ironia; només cal veure Dáktylos o Flor humana,  són part de la proposta. No cal ser un gran  entès en la matèria, la ceràmica, per saber apreciar la qualitat formal i la dificultat tècnica de les obres exposades. Temps, paciència i atzar, ingredients bàsics i necessaris de l'art ceràmic es fan evidents subtilment.

La pràctica, l'experiència, el treball físic, manual; pastar, enfornar, repetir, provar, es dona per sabut. És en l'ofici, en el saber fer, on rau el fonament de qualsevol creació. La Rosa i en Jordi, per dir-ho ras i curt, en saben. Aquesta seguretat en treballar el fang els permet obviar la tècnica per avançar en allò que és pura creació, aquesta és la diferència entre artesà i artista. Potser en realitat la Rosa i en Jordi no són ceramistes, son escultors que utilitzen la ceràmica com mitjà expressiu. L'experiència acumulada, el treball del dia a dia, els permet portar fins al límit les possibilitats expressives de la ceràmica.

La Rosa i en Jordi són continuadors d'una tradició que va començar a Sumer fa 5.600 anys. Utilitzar el fang com suport per l'escriptura ve de lluny, Sumer, i desprès Assiria i Babilònia van excel·lir en la producció de tauletes d'argila cuita plenes de caràcters cuneïformes. Amb Escrit al blanc afegeixen nous volums a la biblioteca gairebé infinita de Babel.

Divendres, 4 de maig de 2018
Avui la Rosa i en Jordi han presentat l'exposició a la galeria Dterra. Durant un hora han intentat, i ho han aconseguit, explicar la seva llarga trajectòria  professional i artística

El taller Dterra, el millor lloc per parlar de ceràmica 








Breu currículum

Jordi Marcet (Barcelona, 1949) desprès de cursar estudis de Ceràmica a l'Escola Massana i posteriorment estudis a l'Escola de Disseny Eina i d'una llarga trajectòria actualment és el president de l'Associació de Ceramistes de Catalunya. Rosa Vila-Abadal (Barcelona, 1950) cursà estudis de ceràmica a l'Escola Massana. Actualment és responsable de la vocalia de promoció ceràmica de l'Associació de Ceramistes de Catalunya, i membre de la junta directiva de l'ACC

Aquesta parella d'artistes són membres de l'Acadèmia Internacional de Ceràmica, a més de Mestres Artesans Ceramistes, un reconeixement atorgat per la Generalitat de Catalunya a la seva dedicació en aquesta especialitat.

Es preocupen especialment del procés artístic, del concepte, de la idea per sobre de la forma. Durant la seva llarga trajectòria han exposat tant en galeries com en institucions de Catalunya, Córdoba, Holanda i Brasil. Col·lectivament han exposat a València, Saragossa, País Basc, Alemanya, Bèlgica, Andorra, França, Holanda, Japó, Taiwan, Corea, Anglaterra i Àustria entre altres paisos.

2 comentaris:

  1. Moltes gràcies Marcel per aquestes fotografies i aquesta entrada tan bonica! La hem compartit a Facebook per a que tothom la pugui gaudir!

    ResponElimina
  2. Gràcies a vosaltres pel vostre projecte Dterra, un concepte, un espai, un taller, d'èxit que va més enllà de Sant Cugat.

    ResponElimina