Powered By Blogger

dimecres, 29 d’agost del 2012

No foto























Últimament veig sovint rètols com aquest o semblants que "prohibeixen" fer fotos. Els trobo sobretot a les botigues del centre de Barcelona. He preguntat a alguns dels propietaris el perquè d'aquesta prohibició; diuen que estan farts que  hordes de turistes impertinents i maleducats retratin a tort  i dret tot el que volen sense demanar permís, molestant i sense gastar un ral. També n'hi ha alguns que fent-se l'espavilat retraten les postals dels expositors per enviar-les als seus "amics" de Facebook.

Entenc el malestar dels botiguers, potser jo també ho faria. Peró ¿la llei els empara? aquí entrem en el terreny de l'ambigüitat,  sembla ser que tot el que és exterior es possible de retratar sense demanar permís, que ho preguntin Google, però no es pot retratar l'interior de les botigues, tampoc  les persones que hi pugui haver. He consultat a diaris de reconeguda solvència si els seus fotògrafs tenen problemes  en retratar botigues, afirmatiu. El que fan és preguntar abans, normalment la resposta és no.

Crec que tenim un problema. Una de les coses que singularitza a les ciutats són els seus comerços tradicionals, els que no formen part de cap cadena ni multinacional. Desgraciadament cada vegada en queden menys d'aquests.

Eugène Atget (França 1857-1927) va ser un fotògraf que pràcticament no és va moure de Paris  tota la seva vida. Per iniciativa pròpia va fotografiar un un munt de botigues i aparadors del Paris de principis del segle XX, actualment el 99% ja no existeixen. Es van publicar importants llibres que contenen moltes d'aquestes fotos. Va documentar un període i una forma de vida del tot desaparegut. És considerat com un dels millor fotògrafs de l'historia.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada