divendres, 31 d’agost de 2012

Llibreria Cervantes-CanudaEscala de baixada al soterrani

Soterrani

Soterrani

SoterraniZona reservada

La llibreria Cervantes-Canuda va ser fundada el 1931 per Ramon Mallafré Conill, al principi era situada en un lloc diferent a l'actual. El 1941 es va traslladar al carrer de la Canuda. Ha esdevingut una de les més antigues de Barcelona i possiblement la més gran en la seva especialitat.

Ocupa una superfície de 700 metres quadrats, té un fons aproximat de 200.000 volums. És defineix a si mateixa "de lance" terme que és pot traduir com de segona mà, d'ocasió, antiquària, de vell, de saldo, de bibliofília. Tant se val l'adjectiu, el que importa és que en aquesta  magnifica llibreria s'hi  poden trobar tot tipus de llibres; cars i barats, antics i moderns, rars i curiosos com informa el seu catàleg. Estan classificats per matèries; art, arquitectura, guerra civil, llibre en català, assaig, autoajuda, religió, fotografia, historia, viatges, literatura i un llarg etcètera. Uns rètols ben cal·ligrafiats faciliten la navegació per aquest mar de llibres. Disposa d'un fons de  diaris i revistes antics.

Durant alguns anys també s'hi van fer subhastes de quadres. És celebraven durant els dissabtes tarda a la gran sala posterior del local. Tant en el rètol del carrer com en el del vidre de l'entrada a la sala encara s'hi conserva  "Sala d'art Canuda" S'hi subhastava principalment pintura figurativa d'artistes locals primerencs, els temes solien ser paisatge, bodegó, nu i retrat. Aquesta sala és presidida per un bust de Cervantes. Fins fa poc al carrer Tallers hi havia la llibreria Cervantes, compartia propietat amb  la Canuda. 

Si passem al darrere d'unes cortines trobem un  rètol  que en sana ironia ens avisa "Visite nuestro sotano La Sombra del Viento, El cementerio de los libros. Carlos Ruiz Zafón" És evident que aquesta part de la llibreria recorda el cementiri que surt a la coneguda novel·la. Potser sí que Carlos Ruiz Zafón s'hi va inspirar. Per accedir-hi cal baixar per unes escales estretes, al final hi trobem una sala força espaiosa amb més prestatgeries plenes de llibres. Per les reixes de ventilació es veuen els peus dels vianants.

Anualment editen un parell de catàlegs. Són  esperats per la fidel clientela, sempre s'hi troba una bona oportunitat. El darrer dels catàlegs publicats és el 88, conté 1107 títols. Aquestes dues xifres assenyalen la magnitud de la llibreria. Possiblement cap altre de Barcelona i potser de la resta de l'estat hagi editat tants catàlegs de forma continuada i d'aquesta extensió.  

La llibreria és atesa per amables i preparats llibreters. L'actual  equip és format per Santiago Mallafré Gou fill del fundador i actual propietari, i tres persones més.
Coberta del catàleg 88

Portada catàleg

Coberta posterior


http://www.libroscanuda.com/
Actualitzacions

4/6/2013 -  VilaWeb publica La llibreria Canuda tanca

5/6/2013 - La Vanguaria publica dos aclaridors articles sobre la llibreria, un el 5/6/2013 el firma Xavi Ayén, l'altre el 10/6/2013 de Sergio Vila-Sanjuán, els recomano tots dos


Interior de la llibreria - Neus Martín Royo - oli sobra taula, 80 x 61 cm.

6 comentaris:

 1. La de vegades que entrat aquí..Bon reportatge!

  ResponElimina
 2. Gràcies, les llibreries són el meu punt dèbil

  ResponElimina
 3. En Firmin s'ho passaria molt bé

  ResponElimina
 4. Benvolgut Marcel:
  En primer lloc voldria felicitar-te pel teu bloc i demanar-te disculpes per no fer constar l'autoria de les teves fotos de la llibreria d'aquest article que he reproduit al meu bloc BARCELOFILIA en publicar fa pocs dies l'article corresponent a la Canuda. He esmenat l'errada incorporant-hi el teu nom. De tota manera serveixi aquest missatge també per demanar-te el permís correponent per mantenir-les (amb la referencia al teu nom és clar) de manera que si dius el contrari les treuré i ja en buscaría unes altres.

  ResponElimina
 5. En segon lloc voldria defensar-me de les teves acusacions de plagi incloses en un comentari en el meu bloc que crec del tot infundades. És cert que ambdos articles fan referencia a dades objectives comunes que formen part de la història de la llibreria, especialment de l'etapa de galería d'art i de l'existencia d'un soterrani que s'ha comparat per cents de periodeistes i escriptors amb el cementiri de Ruiz Zafón. Però permeta'm, amb tot el respecte que et tinc, que et digui que en el teu article hi han algunes dades errònies. la llibreria no fou un simple trasllat des del carrer Tallers al carrer Canuda sino que es va ampliar el negoci del senyor Mallafré amb una segona llibreria de vell. Ambdues van coexistir en el temps com molt be apuntes al final d'un paràgraf. L'obertura de la Canuda no és de 1941 sino de 1949. La Sala d'art es deia Oasi, extrem que tu tampoc cites. En fi no vull entrar en més detalls sino que només vull defensar el meu honor i de la gent que m'ajuda a fer els articles amb el treball de recerca en hemeroteques i biblioteques que hi ha darrera. Rep una cordial salutació. Miquel.

  ResponElimina