Powered By Blogger

divendres, 24 d’agost del 2018

Ermita de Sant Jaume d'Arestui

24/8/2018 - L'ermita de Sant Jaume d'Arestui domina tota la vall de Baiasca, al Pallars Sobirà, ben enlairada sobre la penya (1158 m), al caire de l'espadat recordant als fidels que Sant Jaume els protegeix cada cop que aixequen els ulls al cel.

L'ermita data del segle X, romànica, d'una sola nau, absis rectangular, a l'interior amb una petita volta de canó. El teulat és de pissarra, a dues aigües i sostingut per encavallades. 

La gran llosa de l'angle nord-est de la façana de ponent, segons els experts, podria ser l'altar d'un edifici anterior, potser pagà, potser cristià.

Conta la llegenda que els veïns d'Arestui i de Baiasca van construir aquesta ermita en honor a Sant Jaume després d'un dur i llarg pelegrinatges fins a les terres gallegues.

L'u de maig s'hi celebra l'aplec de Sant Jaume on es reuneixen els veïns dels pobles d'Aidí, Llavorsí, Arestui i Baiasca per la celebració d'una missa, cantar els goigs, beneir els pans i compartir un dinar popular en el magnífic entorn de l'emita. 

La coberta ha estat restaurada, la resta de l'ermita es troba en evident estat d'abandó. Un parell de troncs mal desbastats són els bancs, unes llosses desencaixades el paviment.


L'altar, modest, guarda el llibre de visites. La paret emblanquinada potser amaga icones antigues. El crucifix minimalista fa el que ha de fer, protegir-nos. Ningú encén els blens. 

El bon criteri ha guiat la restauració de la teulada, s'ha conservat les antigues encavallades de fusta.


L'ermita és un excel·lent mirador de la vall de Baiasca, Al fons pics d'Aigüestortes. 

1 comentari: