Powered By Blogger

dimecres, 6 de febrer del 2019

Amàlia Roig presenta el seu llibre sobre l'humanista Alfred Giner Sorolla

Entre la passió i la lucidesa, amb aquestes paraules Amàlia Roig resumeix la personalitat d'Alfred Giner Sorolla (Vinaròs, 1919-2005) un dels humanistes valencians més universals del segle XX. 

L'Amàlia acaba de publicar el llibre Alfred Giner Sorolla, la passió i la lucidesa (Benicarló: Onada Edicions, 2018) on recull la vida i obra de Giner, un text que va més enllà d'una biografia a l'ús, un text amb una mirada volgudament literària d'un personatge que ofereix prou marge per poder-ho fer. El llibre ha guanyat el Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló que per tercer any convoca aquest Ajuntament.

La presentació es fa al Club Muntanyenc Sant Cugat, una trentena de persones omplim la sala d'actes. Es projecta el vídeo del lliurament del premi que es va fer a Benicarló el passat novembre. Tot seguit Amàlia Roig i el presentador Josep Maria Oroval, president de l'Associació Shakespeare de Catalunya, enceten un diàleg per explicar la gestació del llibre.

Durant la conversa Amàlia desgrana la personalitat polièdrica d'Alfred Giner. Un home de formació científica, llicenciat en Ciències per la Universitat de València; doctorat en Farmàcia a la Complutense de Madrid; i en Bioquímica a la Cornell University (Nova York). A Barcelona va investigar els agents tuberculostàtics, desprès a Nova York i a la Universitat de Cambridge va treballar en l'origen i tractament  farmacològic del càncer, és considerat com un expert mundial en el camp de la prevenció d'aquesta malaltia. A més de publicacions científiques va escriure dos assaigs sobre filosofia de la ciència i un grapat d'articles periodístics de ciència, història, filosofia i actualitat. 

La vessant literària de Giner la trobem en la seva obra poètica, que abasta dos grans temes. El més íntim i vital, el de la pròpia experiència. l'altre el de la ciència en la seva forma més abstracte on es planteja qüestions sobre l'origen i el destí de l'univers. És la suma del seu saber científic, literari, històric, un erudit, juntament amb una actitud coherent i compromesa que permet qualificar Alfred Giner Sorolla com un humanista del segle XX.

Alfred Giner va passar els darrers anys a Vinaròs, era un home respectat, tant pels seus coneixements com per la seva actitud ètica davant la realitat social, popularment era conegut com el Sòcrates. Republicà militant i ateu convençut va col·laborar en unes quantes iniciatives culturals del Paìs Valencià. Home auster i metòdic, la puntualitat era la seva obsessió, parlava uns quants idiomes, va ser un bon conversador. La seva cordialitat i facilitat de paraula van seduir a més d'una de les seves admiradores.

l'Amàlia explica algunes de les anècdotes que va protagonitzar l'Alfred Giner. Una va ser quan el rector de la Universitat Jaume I de Castelló acompanyat per altres autoritats va visitar Giner a Vinaròs per comunicar-li que li havia estat concedit el títol d'honoris causa. Per celebrar-ho es va triar el millor restaurant. Mentre tothom s'atipava del marisc més fresc, l'Afred va triar el seu menú preferit: un plat de sopa, una tall de meló i un got d'aigua.

Amàlia Roig Blasco (Vinaròs, 1959) Professora de llengua i literatura, psicòloga i escriptora. Ha publicat Un viatge fora forat, entre el Delta i les Columbretes (Onada Edicions, 2009), un passeig literari i sentimental pel Baix Maestrat i pel Montsià; Xarxa prima (Onada Edicions, 2015), un relat d'emocions i reflexions trenat a partir de persones de carn i ossos i alhora figures universals que viuen d'una manera especial, i una narració en el llibre 10 dones (Escola Valenciana, 2018). Actualment continua escrivint. És cap de la secció de cultura i vicepresidenta del Club Muntanyenc Sant Cugat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada