Powered By Blogger

dimarts, 12 de febrer del 2019

Magda al club de lectura del Muntanyenc Sant Cugat

La  trobada mensual del club de lectura del Muntanyenc Sant Cugat avui té uns convidats especials, els editors del llibre Magda de Meike Ziervogel.

Maria Sempere i Manuel Gómez són l'equip al complet de Les Hores, una editorial independent de recent creació, el 2017, amb una línia editorial ben definida, al web hi llegim "publiquem obres d'autors catalans i traduccions que fins ara no hagin estat editats en llengua catalana. Relats amb un punt de vista singular o amb una  mirada poc convencional i actual que no han trobat el seu espai en la publicació al català" El nom de l'editorial fa referència al llibre de Virginia Woolf Mrs. Dalloway, que el 2002 se'n va fer una adaptació cinematogràfica amb el nom de Les hores.

Abans de l'intercanvi d'impressions del llibre del mes els editors expliquen la gestació de l'editorial. La Maria durant deu anys va treballar a Vueling ocupant diferents càrrecs fins que va plegar. En Manuel és professor d'institut. Feia temps que volien crear una editorial, la seva voracitat lectora ho demanava. S'han inspirat i han rebut consell d'altres editors independents com Laura Huerga de Raig Verd, Aniol Rafel de Periscopi i Luis Solano d'Asteroide.

Conceben l'edició de cada títol com una peça única, trien els traductors i correctors més adequats en funció dels texts. La qualitat de l'edició és la seva divisa, tant en l'aspecte formal; un disseny acurat; quaderns cosits; cobertes on la identitat editorial és evident com en el contingut. Per descobrir aquells autors que els interessa publicar consulten ressenyes de revistes; blogs literaris; recomanacions d'altres autors i de lectors de confiança. Els tiratges oscil·len entre els 800 i 1000 exemplars, han publicat tretze títols, d'algun com Amor d'Hanne Orstavik va per la tercera edició. Formen part de l'associació Llegir en Català, un grup que aplega nou editorials independents que sumen esforços per a la promoció i la venda de llibres en català.

El llibre triat pel club de lectura d'aquest mes és Magda de Meike Ziervogel (Kiel, Alemanya, 1967) una autora que des del 1986 viu a Londres, on també va fundar l'editorial Peirenne Press especialitzada en literatura europea contemporània. Magda, escrita en anglès, publicada el 2013, narra la història de Magda Goebbels, l'esposa Joseph Goebbels, el ministre de propaganda de Hitler. Explica la relació entre una mare abusiva i la seva filla gran, i de com aquesta relació acabarà de forma dramàtica al búnquer de Hitler durant l'esfondrament del règim nazi.

El club de lectura del Muntanyenc fa deu anys que funciona. Des del seu inici ha estat coordinat per la Carme Rivera, durant aquesta década s'han llegit i comentat un centenar de títols, s'ha brindat en cava i s'han teixit complicitats i amistats. A partir d'ara és la Carme Ruiz qui continua aquesta feina motivadora. Pel mes de març toca llegir Sukkwan Island de David Vann, un viatge al cor de les tenebres de l'ànima humana que transcorre en una illa salvatge del sud d'Alaska. Els editors de Les Hores valoren positivament l'existència dels clubs de lectors, són un bon mitjà per a la promoció de la lectura i per a la difusió de llibres que no han tingut la visibilitat que per la seva qualitat mereixen. Al seu blog Llibres pel cervell publiquen les ressenyes dels llibres comentats.


A la foto les setze dones i els quatre homes que participem a la trobada. A segona fila a l'esquerra els editors Maria i Manuel. Suggereixo un tema de debat: per què la participació de dones als clubs de lectura és exageradament superior a la dels homes? 

1 comentari: