Powered By Blogger

dijous, 21 de febrer del 2019

Joan Vives parla del Bel Canto a El Musical de Bellaterra

Dijous, 21 de febrer 2019 - Joan Vives, músic, divulgador musical i locutor-redactor de Catalunya Música entre altres coses, en motiu del 150 aniversari de la mort de Gioachino Rossini ens parla de la culminació del bel canto i dels seus màxims exponents: Rossini, Bellini i Donizetti.

Malgrat que l'òpera va néixer com a intent de recuperar les maneres teatrals pròpies de la Grècia i Roma clàssiques, el cert és que ben aviat es van adonar que havien impulsat un gènere nou. Havia nascut l'òpera. La seva mescla de teatre, música, escenografía,  era un còctel que de seguida va captivar l'ànima dels melòmans de forma rotunda i absoluta. Sobretot quan l'òpera va convertir-se en un espectacle públic, sotmès per tant als gustos dels espectadors que el sustentava amb la seva assistència. La combinació de bellesa en estat pur amb espectacle virtuosístic va ser la fórmula triada ja durant la segona meitat del s.XIX. Rossini, Bellini i Donizetti seran els paladins de l'anomenat bel canto. L'excel·lència musical va consolidar la seva presència als teatres d'òpera d'arreu del món fins avui.


Com cada any les xerrades es fan a El Musical de Bellaterra. La sala d'activitats es plena de gom a gom. La primera de les quatre sessions la dedica a Gioachino Rossini (Pesaro,1792-Paris,1868) l'hereu directe de la gran tradició de l'opera còmica italiana. Rossini va fer una carrera meteòrica. Debuta a Venècia el 1810 i estrena la seva darrera òpera a Paris el 1829. Els quasi 40 anys que li quedaven de vida els va sovintejar entre la música sacra, les cançons de saló, la pedagogia i una intensa vida social on la bona taula en va ser un veritable leitmotiv.


(Text extret i adaptat del programa de mà)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada