Powered By Blogger

dijous, 16 d’agost del 2018

El Cavall Pirinenc Català

El Cavall Pirinenc Català és el resultat del creuament entre diverses races franceses (ardanesa, bretona, comtois,...) de grans dimensions, i el cavall català (actualment extingit). Amb aquest nom és reconeix com a raça des del 2007. El cens actual és d'uns 7.100 exemplars.

Informació extreta del fulletó Ramats domèstics als parcs pirinencs de Catalunya, publicat per la Generalitat de Catalunya el 2013


L'indret on apareixen els cavalls és el pla de Nequa, un bon mirador dels Pirineus situat gairebé a 2000 metres d'altitud, entre Esterri de Cardós i Alins. S'hi pot accedir per una pista de 9,10 km. que surt d'Esterri, hi ha camí per arribar a peu, cal salvar un desnivell de 766 metres.

El pla de Nequa o Negua és o era un paratge de tradició bruixera. En temps reculat era lloc habitual de reunió, els aquelarre, de bruixes de la contrada. En Pep Coll ho explica molt bé al llibre destinat al públic juvenil Les bruixes del pla de Negua.

El pla de Nequa a l'hivern es transforma en pistes d'esquí de fons, encara que no sempre funcionen. Sigui com sigui, i només per les vistes, pujar al Nequa és una bona opció. A l'est, molt a prop, el Monteixo, una mica a l'esquerra la Pica d'Estats i Cia. A mà dreta les muntanyes d'Andorra, el Salória. A l'oest la Val d'Aran, cap l'esquerra els esmolats pics d'Aigüstortes. A sud les pistes i antenes de Port Ainé, 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada