Powered By Blogger

dijous, 23 d’agost del 2018

Quarta trobada transfronterera al port de Tavascan

Tavascan, 23 d'agost de 2018 - Per quart any consecutiu es celebra una activitat que comença a ser tradició, la trobada transfronterera del port de Tavascan (Pallars Sobirà). Una iniciativa per promoure l'agermanament de catalans i ariaegesos impulsada pel Parc Natural  de l'Alt Pirineu i el Parc Natural Regional  dels Pyrénées Ariégeoises.

L'itinerari català comença a l'aparcament de la font de la Costa. Cal superar un desnivell de 470 metres fins arribar al port de Tavascan (2215 m) No té cap dificultat, és a l'abast de tothom, he vist pujar una nena de quatre anys i un senyor de més de vuitanta. Transcorre per paratges de gran bellesa, com els estanys Xic i del Port o la mateixa vall del port de Tavascan.

La caminada comença a les 9:30. Un matí clar i fresc acompanya als participants fins el port de Tavascan. Amics, coneguts i saludats es retroben, és el moment de compartir records i anècdotes de les anteriors trobades.




Poc a poc els caminants francesos i catalans arribem al coll o port de Tavascan.


Contemplant la vessant de l'Arieja 

Encara que costa de veure, es confon amb el rocam, al mig de la foto es pot apreciar la Cabane de Marterat, un refugi bàsic però útil en cas de tempesta.

Saludant al dron

El dron

Adéu dron


Les boires envaeixen el port. Alguns francesos, previsors, emprenen el camí de retorn. Més tard a l'hora de dinar xàfecs i tempesta ens faran còrrer. 

Els participants, uns cent cinquanta (a la foto encara no hi són tots) calculo, s'agrupen al pla per escoltar els parlaments.

Representants dels dos parcs naturals juntament amb els alcaldes de Tavascan i Ustou durant els parlaments fan palesa la necessitat de treballar plegats per millorar i promocionar aquest immens espai natural. 

Precisament demà dia 24 d'agost es signarà l'acord de creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions. Una marca comuna que agrupa els dos parcs participants, el de l'Alt Pirineu i  el Pyrénées  Ariégeoises i els parcs andorrans de la Vall de Sorteny i el de les Valls del Comapedrosa.

Camí de tornada



El port de Tavascan, igual que els de Salau i Boet, durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial van ser lloc de pas de refugiats i exiliats d'aquests dos conflictes bèl·lics. 


Font de la Costa, fent cua per dinar. Els aliments de producció  local, embotits, patés, formatges i vins formen part del menú. La tempesta abans anunciada aviat començarà a espetegar. 
La Trobada ha estat un èxit d'organització i participació. La feina del voluntaris, com acostuma a passar aquí i arreu, ha facilitat molt les coses. A reveure i gracies a tots.

Nota: El proper dissabte dia 25 d'agost és fa una trobada semblant al port de Boet, no us la perdeu.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada