Powered By Blogger

divendres, 3 de març del 2017

Jordi Carrión presenta Barcelona Llibre dels passatges


Joan Tarrida de Gàlaxia Gutenberg, Jordi Carrión, l'autor i Martin Caparrós, escriptor

La Calders. Una mica amagada darrera el mostrador Isabel Sucunza, la llibretera 
















































El passat dimecres 1 de març Jordi Carrión va presentar el seu darrer llibre a la Calders del passatge del mateix nom, el lloc no és casual. Una gentada omplia el local, amics, coneguts i lectors (jo). Joan Tarrida, l'editor i director general de Gàlaxia Gutenberg va fer una breu introducció. A continuació Jordi Carrión, i el també escriptor Martin Caparrós van entrar en matèria.

Un diàleg en el qual Caparrós va sotmetre a un tercer grau a Carrión. ¿Perquè escriure un llibre sobre els passatges de Barcelona? Carrión explica que el detonant va ser el descobrir per casualitat el passatge de les Manufactures, el rei dels passatges. Aviat és va interessar pel tema, a fer cerques a Internet, a  visitar, fotografiar i documentar més passatges, fins que va establir un pla de treball sistemàtic.

Li va ser molt útil la Guia Urbana de Barcelona de l'editorial Telstar Distrimapas, i que segueix el disseny de les de l'editorial Pamias, tot un referent pels taxistes, que durant anys va publicar aquesta mateixa guia. El pla de treball de Carrión consistia en  trobar i marcar a les pagines els passatges visitats, així fins l'infinit. Sembla ser que Barcelona té mes de 400 passatges, dels quals n'ha seleccionat setanta-quatre. L'ombra, el record, l'homenatge a Walter Benjamin  són presents a cada pàgina.

Barcelona Llibre dels passatges no és ni vol ser una guia convencional. El passatge com excusa per parlar  de Barcelona com ciutat, com altres ciutats que l'autor ha visitat. Hi desfilen personatges històrics i ben coneguts, altres potser no tant. Carríón entrevista a persones vinculades a passatges, Benedetta Tagliabue hi té l'estudi d'arquitectura, Eduardo Mendoza ha viscut a diferents passatges. A la contracoberta hi llegim "El resultat és una apassionant novel·la sense ficció" L'autor confessa que el Llibre dels passatges ha estat de difícil escriptura, així com Librerias li va sortir quasi sense voler, el va escriure d'una tirada, els passatges ha tingut una cocció lenta i laboriosa.

Al començar el torn de preguntes Neus Bergua, l'autora de Barcelona 100 passatges, cridant i de males maneres va acusar a Carrión d'haver plagiat el seu llibre ¿Com ho podia saber si el llibre de Carríón es posava a la venda per primera vegada en aquell moment i encara no el podia haver llegit? Cosa que va haver de reconèixer. El seu argument, dèbil, és que ella  xifra en 400 els passatges, igual que Carriòn. És una  llàstima, aquesta actitud  desmereix a l'autora, el llibre de la Neus Bergua és molt bo, ben escrit i documentat i millor editat. Pot resultar útil tenir-lo a prop mentre llegim el d'en Carrión.

L'original és en castellà, la traducció és de Maria Llopis i Freixas, en la que l'autor també hi ha volgut col·laborar. El llibre conté unes quantes fotografies en color de l'autor junt els mapes d'orientació per localitzar els passatges amb facilitat. Honora tant a l'autor com a l'editor, i molt, la inclusió d'un índex onomàstic, de la bibliografia i de la relació d'agraïments. És una coedició de Gàlaxia Gutenberg i l'Ajuntament de Barcelona.


Foto de la sobrecoberta: passatge de les Manufactures
 de Pedro Madueño

Per saber-ne més consulteu;

- Presentació de Librerias

Passatge de les Manufactures

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada