Powered By Blogger

dimarts, 3 de desembre del 2019

Les esglésies romàniques del Baix Llobregat, una mostra (II)

Sant Cugat, 3 de desembre 2019 - Com continuació de la sortida del 15 de novembre passat a les esglésies del Baix Llobregat avui en visitem un parell més, Sant Pere d'Abrera i Sant Pere Sacama.

L'església de Sant Pere d'Abrera es troba a l'entrada de la petita població d'Abrera. Una mica enlairada forma part del conjunt parroquial, la rectoria i altres dependències. Està documentada per primera vegada cap el 1100. Consta d'una nau de volta de canó i un absis trilobulat. L'entrada principal conserva un arc de mig punt amb sanefes de dents de serra. Durant les obres de restauració fetes per la Diputació de Barcelona entre el 1956 i el 1959 al campanar s'hi va afegir un tercer pis. Per les seves proporcions harmonioses i el bon estat de conservació és considera una mostra representativa del primer romànic català.  



Continuem amb els cotxes fins Sant Pere Sacama. Seguim la carretera B-120 d'Olesa a Terrassa, poc abans del Km. 10, cal girar a l'esquerra i prendre una pista costeruda durant 2 km, s'hi pot accedir en cotxe. Nosaltres pugem a peu, poc a poc Montserrat va mostrant el seu millor perfil.

La pista creua un seguit de feixes amb oliveres. Olesa conrea una varietat autòctona, l'olesana o palomar, els seus fruits es desprenen fàcilment de l'arbre, produeix un oli equilibrat amb un afruitat mig. La qualitat del seu oli ha estat reconeguda en diferents fires i exposicions. 

Sant Pere Sacama es troba a 469 m, un dels punts culminants de la serra que separa el Baix Llobregat del Vallès Occidental. La cota màxima és el proper Puig Ventòs de 594 m.

L'explanada que veiem durant segles va estar ocupada pel mas de Sant Pere. Als anys setanta del segle passat va quedar abandonat, per raons de seguretat el 1977 l'ajuntament d'Olesa el va enderrocar.

Una amenaçadora atzavara defensa la pujada a la capella

La capella de Sant Pere Sacama, dedicada a Sant Pere apòstol, formava part del castell del mateix nom, datat des del 963. És una construcció d'una sola nau amb absis semicircular. La primitiva capella va ser edificada damunt les restes d'un antic oratori visigòtic.

Interior de Sant Pere Sacama

El castell de Sant Pere Sacama va ser construït damunt un rocam, actualment les restes de parets d'obra es confonen amb la roca natural. És de l'època carolingia (S.X-XII), més que castell era una torre de defensa i de guaita, amb una capacitat per a uns deu soldats. Formava part de la línia de defensa del costat sur del Llobregat contra possibles invasions musulmanes.

Des de la capella i del castell les panoràmiques són magnífiques, a més de Montserrat es veu  la plana del Llobregat. El dia ennuvolat no permet millors vistes, segurament podríem distingir uns quants cims més.

Algú ha dit, amb raó, que Sant Pere Sacama és una de les ermites més vistes de Catalunya, que no significa visitada. La seva situació privilegiada, ben enlairada, la fan visible per tots els que circulen per l'autopista Terrassa-Manresa, la més cara del món.

Malgrat estar situat a prop de grans polígons industrials i de ciutats molt poblades, Sant Pere Sacama i el seu entorn estan força preservats. Ni brutícia, ni pintades, només solitud i natura, que duri.

Set dels vuit participants en la sortida, el vuitè, un servidor, dispara la càmera 

De retorn, seguint la mateixa B-120 parem a Ribes Blaves, un paratge de gran interès geològic. Actualment un mirador i un plafó informatiu valoren aquestes formacions. Durant anys va ser un abocador, la construcció d'una urbanització i la corresponent carretera  no van millorar les coses. 


Encara que no he trobat informació sembla que durant les obres de construcció del mirador algú va decidir emmarcar l'esvoranc de l'antiga carretera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada