Powered By Blogger

dissabte, 7 d’abril del 2018

Skopje, capital mundial de les estàtues

26 de març de 2018 - Skopje, capital de la República de Macedònia, el 2014 va endegar un ambiciós programa per monumentalizar el centre històric. Grans edificis inspirats en l'estil hel·lenístic més tronat i un exercit d'estàtues que rememoren els mítics herois grecs estan ocupant les places i carrers. Filip, Alexandre Magne i la família completa, els gloriosos exercits, prohoms varis, tots fills d'una Macedònia idealitzada pels actuals governants els trobem repartits per la ciutat.

Hotel DeKoka, el nostre. Situat estratègicament enmig de la part nova i la vella

Davant l'hotel un gran mural ceràmic, una al·legoria del passat històric de Macedònia 

Comencem la passejada per la part antiga i el basar. Mesquita Mustafà Pasha (S.XV)























Skopje és famós pel seu basar, clarament inspirat en el d'Istanbul, però sense ser cobert

Noies musulmanes passejant 






Al costat del basar es troba la part nova i monumental. Centenars d'estàtues decoren els edificis i racons de l'espai públic. Aquest tres personatges representen la mare d'Alexandre el Gran, l'Olímpia princesa d'Epir, el mateix Alexandre de nen i el seu pare Filip II de Macedònia.



La mare Teresa de Calcuta, premi Nobel de la Pau 1979, va nàixer a Skopje el 1910. Aquest petit museu guarda fotos i objectes relacionats amb la mare Teresa. La seva casa natal es trobava a prop del museu, va desaparèixer el 1963 durant un fort terratrèmol que va patir la ciutat. 

(És una estàtua) 
El Vardar, el principal riu de Macedònia, desprès de creuar la ciutat desemboca a l'Egeu. L'embarcació que veiem és un pur decorat, com els edificis del fons, que ningú sap que contenen, jo crec que res 

El Pont de Pedra de tretze arcades va ser construït el segle XV pels otomans, és el centre neuràlgic de la ciutat.




































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada