Powered By Blogger

dijous, 27 de setembre del 2018

L'any Jujol a Sant Joan Despí, Montserrat Duran presenta el nou llibre sobre l'arquitecte


Sant Joan Despí, 27 de setembre de 2018 - Coincidint amb el 140è aniversari del naixement de Josep Maria Jujol l'Ajuntament de Sant Joan Despí ha endegat el programa L'any Jujol140. Un interessant projecte cultural destinat a valorar i potenciar el treball i la personalitat del que entre altres coses va ser l'arquitecte municipal de Sant Joan entre el 1926 i el 1949, any de la seva mort. 

Josep Maria Jujol i Gibert va nàixer a Tarragona el 1879. Amb els seus pares el 1896 es va traslladar a la vila de Gràcia, a les hores un municipi independent de Barcelona. Home polifacètic va ser arquitecte, dibuixant, dissenyador i pintor, va viure el modernisme en primera persona. Va exercir la docència a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona i a L'Escola del Treball de la mateixa ciutat.

L'arquitecte va col·laborar amb altres professionals, un d'ells Antoní Gaudi, del qui va ser un admirador i colaborador molt proper, la seva amistat va ser duradora. Al Parc Güell va intervenir directament en el revestiment del banc ondulant de la part superior de la sala hipòstila. Va utilitzar peces de ceràmica trencades i recuperades, el trencadís. Té obra repartida per diferentes poblacions de Catalunya.

Jujol és un precursor de les tendències actuals en art i en les noves maneres de veure i viure el món, com l'ecologia o el reciclatge. Recuperar, aprofitar, adaptar, són paraules que per a Jujol eren d'ús quotidià. Va saber valorar i utilitzar materials humils que amb el seu talent els va  integrar en un tot arquitectònic.

Foto: Centre Jujol-Can Negre, Sant Joan Despí























Si alguna persona ho sap quasi tot de J.M. Jujol és la Montserrat Duran i Albareda (Sant Joan Despí, 1957). Entre altres coses és historiadora d'Art,  diplomada en Documentació, autora de nombrosos articles i monografies sobre el modernisme, el noucentisme i la historiografia de les dones. És cap de l'Arxiu Municipal de Sant Joan Despí. Cinèfila militant publica les ressenyes a Facebook. El 2003 va obtenir el doctorat per la Universitat de Barcelona amb la tesi sobre l'evolució i l'obra de Jujol durant la seva etapa professional a Sant Joan Despí.

Avui la sala d'actes del Centre Jujol-Can Negre és plena de gom a gom, la Montserrat  Duran presenta el seu darrer treball: Jujol i l'evolució del llenguatge arquitectònic, Sant Joan Despí, 1913-1949, un llibre patrocinat per l'Ajuntament de Sant Joan Despí que forma part de les activitats de l'Any Jujol140.

El volum aplega part dels estudis anteriors de l'autora així com les darreres descobertes sobre Jujol. Ha tingut accés a noves fonts documentals, ha pogut visitar arxius que fins ara no havia considerat. L'entrevista a persones que poc o molt havien estat relacionades amb Jujol li ha permès incorporar noves dades a la biografia de l'arquitecte.

Foto:  L'autora Montserrat Duran, entre l'alcalde Antoni Poveda Zapata i el tinent d'alcalde i regidor de cultura Àlex Medrano Soler durant la presentació del llibre.

En cloure l'acte l'autora ha dedicat una bona estona a parlar i signar dedicatòries  

Sant Joan Despí en pocs metres quadrats aplega les set obres de Jujol que encara s'hi conserven. És un luxe poder apreciar aquest conjunt arquitectònic en un espai ben acotat, el centre de Sant Joan Despí, així esdevé  el 'Museu Jujol' a l'aire lliure. 

Suggereixo una millor senyalització i mes homogènia de tot el conjunt. Crear l'Itenarari Jujol com senya d'identitat de Sant Joan Despí. L'edició, en paper i/o virtual, d'una guia atractiva i ben documentada pot arrodonir la proposta.

Foto: Torre de la Creu, la primera obra de Jujol a Sant Joan Despí, entre el 1913 i 1916


Torre de la Creu


Can Negre, actualment propietat de l'Ajuntament, és el Centre Jujol-Can Negre


Can Negre, detall de la porta principal


Can Negre, el ferro forjat com material arquitectònic  

Casa Rovira

Just al costat de Casa Rovira és troba la Casa Serra-Xaus

Casa Serra-Xaus, detall de la porta d'entrada i la balconada

Jujol va intervenir en la reconstrucció de l'església parroquial de Sant Joan, els púlpits, l'altar i una capella lateral



Porta de ferro del manyà Josep Oliver


Torre Jujol

Per cloure la presentació res com un bon cava, si és de l'Any Jujol, encara millor. Salut !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada