Powered By Blogger

dimecres, 19 de setembre del 2018

Festival d'orgue de Ciutadella de Menorca 2018

Ciutadella de Menorca, 17 de setembre 2018 - Aquest vespre s'ha celebrat el darrer dels quatre concerts del 'Festival d'Orgue dels Socors 2018' que juntament amb altres entitats de Ciutadella organitza la Capella Davídica (El cor de la Catedral de Menorca) 

Tomé Olives i Héctor García Lombardo han interpretat un concert per orgue i trombó, una formació atípica en un lloc singular. Com la resta d'audicions s'ha presentat  a l'església El Socors del convent de Sant Agustí, un espai sense culte que fa anys és en procés de restauració. Per facilitar l'audició les butaques han estat capgirades, d'esquena a l'altar i mirant en direcció al cor on es troba l'orgue.
Els concertistes d'orgue troben a faltar la proximitat del públic. L'organista normalment es troba d'esquena o bé situat a l'interior de l'orgue sense la possibilitat de percebre la presència dels oients. Així mateix el públic no pot veure el músic, una paradoxa que només es dona en aquest instrument. Aquesta manca de comunicació entre intèrpret i públic en part es resol instal·lant una pantalla al pati de butaques on es visualitzen els moviments de l'organista. 


L'orgue original d'El Socors va ser construït entre el 1794 i 1797 pel mestre Josep Cases i Soler de Reus, continuador d'una nissaga d'afamats constructors d'orgues. Durant la Guerra Civil fou greument danyat. El 2006 va ser reconstruït per Albert Blancafort Engelfried, mestre orguener de Collbató (Barcelona) i continuador també d'un llinatge de destacats músics i orgueners.

Encara que només veiem el trombó al seu darrera hi ha el músic Héctor García Lombardo (Laredo, 1986) és qui el toca. Malgrat la seva joventut és un intèrpret amb una carrera consolidada. Des del 2009 viu a Menorca, actualment és professor de la majoria d'escoles de música de l'illa.

A l'acabar el concert Tomé Olives treu el cap i el podem veure, saludar i aplaudir. Tomé (Menorca, 1972) a més d'organista és compositor de nombroses obres per aquest instrument. La seva carrera musical, d'intens i llarg recorregut, l'ha portat a oferir concerts a països d'Europa, Amèrica i Àsia. És un activista cultural impulsor d'innovadores propostes musicals que combinen música, gastronomia i art contemporani.

Els autors de les peces del concert són Alessandro Besozzi, Georg Christoph Wageneseil, Alexandre Guilmant i Friedrich August Belcke, músics no gaire coneguts però que tenen obra per orgue i trombó. Com autor Tomé Olives han interpretat vuit de les seves peces.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada