Powered By Blogger

dijous, 6 de setembre del 2018

Saul Leiter a Foto Colectania

Saul Leiter va ser un fotògraf i pintor nord-americà. Nascut a Pittsburgh el 1923, fill d'un rabí, aviat es va traslladar a Nova York, on va desenvolupar tota la seva carrera. La majoria de les fotos les va fer a l'East Village, el barri on hi va viure i morir, el 2013, durant cinquanta anys. 

Pioner de l'ús del color en la fotografia creativa, recentment ha estat "redescobert" com un dels grans. Amb un estil inconfusible sorprèn veure com les seves fotos, malgrat haver passat més de seixanta anys, continuen sent plenament contemporànies. 

En l'obra de Leiter són clares les influències dels artistes japonesos de finals del segle XIX, en especial les xilografies d'Utamaro, Hiroshige i Hokusai. Les fotos tant pel format, vertical, com pels temes, allò que aparentment es secundari, i el tractament de la imatge, l'absència de perspectiva i un aparent caos, evidencien que Leiter coneixia i valorava aquests artistes.  

Encara que Leiter és pot considerar com un dels fotògrafs de carrer, ell, volgudament  defuig de l'anècdota o de la denuncia social. El sentit de les seves imatges és més subtil, més abstracte, no pretén canviar res, només vol viure l'ara i aquí i mostra-ho. Més que d'instant decisiu, podem parlar de moment detingut. 

Va fer retrat, en concret nu femení. Les seves amigues, amants, models? si és que posen, ho fan amb una naturalitat i confiança poc habitual en aquest tipus de foto. D'alguna manera Leiter aconsegueix establir una proximitat, una empatia, entre les noies, el fotògraf i l'espectador. El seu estudi, on van ser preses la majoria de retrats, és ple de fotos d'altres autors, un d'ells, Lella, de Boubat apareix en més d'una ocasió. 

Com fotògraf de moda va treballar per les principals revistes de moment Harper's Bazaar, Vogue i Elle entre d'altres. Va fer reportatges per LIFE, U.S. Camera, Photography Annual i Infinity.

El seu llegat, immens, encara estan pendents de revelar carrets, esta gestionat per la Saul Leiter Foundation. La seva obra és en procés de catalogació i difusió, darrerament s'han publicat diversos llibres i presentat unes quantes exposicions.

Foto: Presa des de l'interior de Foto Colectania el dia de la visita.

Ara tenim la sort i el privilegi que Foto Colectania presenti Saul Leiter: In Search of Beauty, una magnífica exposició dedicada al fotògraf. Són 130 fotos exposades temàticament, carrer, nu, i retrats privats. El 2017 ja ha es va presentar al Japó i Corea.


El catàleg editat per RM, All about Saul Leiter, conté la majoria de les fotos exposades, i altres que no hi són. Els texts en anglès i la traducció al castellà estan signats per Margit Erb, directora de la Saul Leiter Foundation, Pauline Vermare, comissaria de la exposició que es va fer a Tòquio el 2017, i Motoyuki Shibata, professor i traductor de literatura dels Estat Units


Per ampliar la informació Saul Leiter Foundation

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada