Powered By Blogger

diumenge, 3 de febrer del 2019

Camins del Jussà - Comiols i pui de Lleràs

Dissabte, 2 de febrer 2019 - Poble Vell de Comiols, Mata-Solana i celler Mas Garcia Muret
Sortida del cicle Camins del Jussà que organitza el Club Muntanyenc Sant Cugat. La d'avui ha estat una jornada tan freda com interessant. Els 39 caminants sortim a prop del coll de Comiols (1100 m) que marca els límits de les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà. És el pas natural entre les carenes del Roc de Benavent i el Montsec de Rúbies. El creua la carretera C-1412b que l'hem feta un munt de vegades. 

Llot i glaç ens acompanyen durant el dia

La neu ha sembrat els camps, quina serà la collita?

Gràcies¡¡¡

Plaques solars envernissades de gel, funcionen?


Església de Sant Romà de Comiols, dins el terme d'Artesa de Segre. Data del segle XI, el paviment de lloses possiblement sigui l'original, fa poc ha estat restaurada. Malgrat els anys transcorreguts conserva l'estructura original. És la porta d'entrada al poble abandonat de Comiols.

Castell i poble de Comiols, es troba sobre una petita carena rocosa defensat a banda i banda per espadats verticals. El castell  s'esmenta per primera vegada el 1010 en un document de la canònica de Montmagastre. La finalitat del castell era la de vigilar el coll de Comiols i establir comunicacions amb els castells de la plana del Segre començant pel de Montmagastre.

L'escriptora Maria Barbal (Tremp, 1949) al seu llibre Camins de quietud (B. Edicions 62, 2002) en parla.

Plana de la Noguera, sobresurt Montmagastre (762 m) Al cim hi ha les restes del castell del mateix nom, durant l'edat mitjana va ser un lloc estratègic durant les lluites per la possessió del territori, finalment van donar lloc al Comtat d'Urgell

Deixem Comiols pel mateix camí. La torre és un dels pocs vestigis que es conserven del castell 


Un dels vuit búnquers que es troben a prop de Comiols, al camí de cal Ribera. Els van construir l'exercit republicà el 1938. Formaven part de la línia defensiva del front d'Aragó  


Vistes des de l'interior del búnquer








Mata-Solana, llogaret on ens recull l'autocar, pertany al terme de Gavet de la Conca 

L'església de Mata-Solana és troba sota l'advocació de sant Roc, patró de caminants, el veiem al centre del retaule junt els seus atributs el gos i la nafra, a l'esquerra sant Sebastià cosit a sagetes, a la dreta sant Antoni Abat amb el  porquet. 

L'església és converteix en refugi improvisat mentre esperem l'autocar

Sant Roc, una construcció rústica d'època indeterminada

Visita i tast de vins - El celler Mas Garcia Muret és de creació recent, el 2010 s'inicia la construcció d'un celler equipat amb la tecnologia mes moderna, el 2011 es comença a produir vins de gran qualitat. És al terme de Llimiana, davant del pantà de Terradets.

La millor hora per visitar el celler és al capvespre, quan el sol es pon i les vinyes descansen a redós de les manses aigües del pantà.



Fem nit a l'hotel Bertran de Salàs de Pallars, la relació qualitat/preu és immillorable 
Diumenge, 3 de febrer 2019 - Rivert, pui de Lleràs
Al poble de Rivert no hi falta aigua. És encastat als cingles de pedra rogenca que l'envolten, són plens d'obertures per on hi brolla aigua abundant. Dalt del turó la minúscula ermita de la Mare de Déu, era l'antiga capella del castell ara desaparegut. És el punt de partida del camí carener que puja al pui de Lleràs (1692 m) 

Altar de l'ermita de la Mare de Déu del Castell de Rivert

Comença la pujada, cal superar un desnivell de 786 m fins al pui de Lleràs, i caminar 16 km per arribar a Salàs de Pallars on acaba la sortida

Barranc del Grau, amb curioses formacions de conglomerat 

Fem carena pel serrat de la Rebollera 


Serra de Sant Gervàs i la comarca natural de La Terreta

Pui de Lleràs (1692 m) malgrat les previsions del Meteocat, forts vents i fred intens, la realitat les desmenteix. Ha estat un matí de sol, calma i bona visibilitat, el millor dia.



El pui de Lleràs, un cim discret però amb bones vistes del Pirineu, en dies molt clars és pot veure, Moncayo apart, des dels Posets-Maladeta, passant pel Montsent de Pallars fins el Monteixo i el Salòria. En direcció sud el Boumort, el Montsec i Montserrat

Retornem seguint la pista que ens porta fins Salàs de Pallars

A  l'esquerra el Boumort, la muntanya de Sant Corneli, i el pantà de Sant Antoni, "Lo Lago"



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada