Powered By Blogger

dijous, 17 de gener del 2019

Audicions Íntimes: Cosmos Quartet

Una vegada més escoltem la millor música en directa a l'aula 1 de CaixaForum de Barcelona. Avui és Cosmos Quartet, una jove formació de cambra que neix el 2014, qui presenta un programa força atractiu. Peces del darrer classicisme com el Quartet de corda op.33 n.1 d'un madur i atípic F.J. Haydn i el finale presto de l'enèrgic Quartet de corda op.64 n.6. Del romanticisme el Quartettsatz del jove i melancòlic Schubert i l'agitato del Quartet de corda n.3 op.67 de J. Brahms.

Cosmos Quartet, malgrat la seva joventut, com a solistes i com a formació, té una trajectòria ben reconeguda. Ha guanyat diversos concursos, ha obtingut premis importants, entre d'altres el primer del Concurs Irene Steels-Wilsing Foundation a Heidelberg. Ha estat convidat a festivals com la Schubertiada de Vilabertran, o la Quincena Musical de San Sebastián. Alfred Brendel ha dit d'ells "...Here is an ensemble with a personal sound and approach that merits every bit of attention and assitance" Potser són el relleu del Quartet Casals.

La novetat és l'estrena de Così mostraste a lei i vivi ardore miei (De la mateixa manera mostreu-li els meus vius ardors) de Raquel García-Tomás (Barcelona, 1984) una compositora especialitzada en creació multidisciplinària i col·laborativa, aviat estrenarà una òpera a Londres. El títol de l'obra són un parell de versos d'un madrigal de Claudio Monterverdi de 1603 els quals l'han inspirat. Per sort i sorpresa dels oients l'autora és present a l'aula. Xavier Chavarria, creador i presentador del programa, la convida a explicar la peça. L'obra recull uns quants recursos compositius de la música contemporània, la mateixa Raquel amb ironia ens adverteix que no ens espantem pel 'soroll' que podem escoltar. 

Audicions Íntimes és un programa de Catalunya Música, creat i presentat pel musicòleg Xavier Chavarria. Una manera més intensa de viure la música on els oients som convidats a preguntar, fer aportacions i aclarir dubtes de tot allò referent al que en diuen música clàssica, i fer-ho directament als músics.  Per poder participar només cal estar atent a la programació i enviar un correu a Catalunya Música.

A la foto, d'esquerra a dreta Helena Satué, violí; Bernat Prat, violí; Lara Fernández, viola; Oriol Prat, violoncel

Entre d'altres han fet possible les Audicions Íntimes d'avui: L'Albert, tècnic de só, Raquel Garcia-Tomás, la compositora i a la producció Raimon Colomer. 


Cosmos Quartet toca amb quatre instruments del prestigiós luthier, que viu i treballa al barceloní barri de Gràcia, David Bagué




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada