Powered By Blogger

diumenge, 16 de desembre del 2018

Sant Jeroni de la Murtra, el monestir oblidat

Dijous, 13 de desembre de 2018 - Visita del monestir de Sant Jeroni de la Murtra - És la  segona de les activitats programades a l'entorn del curs d'Història de Catalunya que per segon any es fa al Club Muntanyenc Sant Cugat. Aquí tenim informació de Sant Jeroni

Una vintena de persones ens trobem davant l'entrada del monestir per començar la visita guiada. El dia fred i plujós convida al recolliment i a la meditació. Sant Jeroni és troba a l'interior del terme de Badalona, lluny de mar i envoltat de turons, pinedes i conreus, un indret amb cert aire rural. Malgrat estar situat en un dels entorns més densament poblats de Catalunya és un oasi de calma i vegetació. Foto façana principal del monestir amb el portal dels S. XV


La importància històrica del monestir és inqüestionable, l'estada dels reis Catòlics, les visites de Carles V o de Felip II,  així com la possible presència de Cristofòr Colom desprès de tornar del seu primer viatge d'América, ho demostren. El seu estat de conservació, malgrat haver patit danys importants a causa de la insurrecció popular de 1835, és més que acceptable. La majoria de les dependències, el claustre, el refectori, la cuina, es mantenen pràcticament igual que fa cinc-cents anys.

Al seu ja clàssic Els monestirs Catalans, (Destino, 2ª. ed.1970) Antoni Pladevall no en parla, tot i que hi figuren altres monestirs, Sant Pere de les Maleses per exemple, de menys rellevància històrica i arquitectònica. Sant Jeroni és reconegut com Monument Nacional i gaudeix de moltes proteccions oficials, per la Generalitat i per l'ajuntament de Badalona, malgrat això el seu estatus jurídic no queda prou clar, i la propietat és repartida entre diferents persones. 

Necessita obres importants de manteniment i restauració, i la seva senyalització és més que millorable. Perquè doncs Sant Jeroni no és tan conegut i promocionat com altres monestirs catalans, com el d'Escala Dei o el de Poblet?


La torre de defensa, construïda entre el 1592 i 1597 per prevenir els atacs de pirates


El claustre (S.XV) d'estil gòtic va ser construït amb pedra de Montjuïc. Les columnes són de pedra nummulítica de Girona, material calcari ple de fòssils, els nummulits, molt apreciat en la construcció. Les columnes del claustre de Sant Cugat també ho són.

Conserva senceres tres de les quatre ales, la que falta junt la sala capitular i l'església  van ser cremades i destruïdes durant les revoltes populars del juliol de 1835. 

























L'antic refectori, ara reconvertit en capella i sala polivalent

Recentment s'ha descobert aquesta pintura, entre altres personatges s'hi representa el rei Carles I durant la seva visita al monestir

Sant Jeroni Penitent, (1605 aprox) Caravaggio - Còpia de l'original que es conserva al museu del monestir de Montserrat - Sant Jeroni se'l coneix, entre altres mèrits, per ser el traductor de la Bíblia al llatí, coneguda com la vulgata, la va enllestir el 420, durant 1550 anys ha estat el text canònic de l'Esglèsia catòlica.

El atributs de sant Jeroni són diversos, acompanyat per un lleó, amb capel cardenalici, gairebé nu com a penitent del desert, amb una calavera, una vanitas com símbol de la brevetat, de futilitat de la vida, envoltat de llibres,  una pedra 

És el patró dels llibreters, editors i traductors.

Clau de volta amb la figura de sant Jeroni i el lleó 


La cuina 


Pica de la cuina tallada en un sol bloc de pedra




La fulla i el fruit de la murtra, un arbust força aromàtic que creix a tota la Mediterrània 

Diuen que el cap d'aquesta mènsula representa Cristòfor Colom 

Una gran bassa continua subministrant aigua

Al primer pis hi ha la biblioteca, els volums que s'hi conserven són d'aportacions posteriors als avalots del juliol de 1835, any que el monestir fou incendiat i saquejat. Aquesta  contra de La Vanguardia ho explica. 



Actualment un col·lectiu de voluntaris fa petits treballs de manteniment i restauració del monestir





























4 comentaris: