Powered By Blogger

diumenge, 10 de novembre del 2019

Un tomb per la serra de Busa


Dissabte, 9 de novembre 2019 - Sortida del Grup de Muntanya del Club Muntanyenc Sant Cugat.

Excursió circular per Busa (El Solsonès) La serra és a prop de Sant Llorenç de Morunys, al costat del pantà de La Llosa del Cavall. Busa, una mola contundent envoltada de cingleres inaccesibles, una nau immensa varada terra endins, proa a ponent.


A l'esquerra  veiem la serra dels Llengots, a la dreta Busa,  la foto és presa des del santuari de Lord. Malgrat que avui fem la sortida amb el grup, 32 persones, les fotos són del 7-8 i 9 d'octubre, dies que uns servidors, els guies, la vam preparar.

Embassament de La Llosa del Cavall, ara amb el nivell força baix, és el més recent dels que funcionen a Catalunya, va ser inaugurat el 1998.

Casa Llobeta, mas que va ser important, avui enrunat. Conserva el teulat i la porta principal, és envoltat d'antics camps de conreu plens d'ortigues i esbarzers. Roures, alzines i lledoners completen el paisatge. 

Sant Iscle i santa Victòria, ermita del segle XII situada a pocs metres de Casa Llobeta
Sant Iscle i santa Victòria eren dos germans nascuts a Còrdova el s.III. Per les seves creences foren martiritzats i morts, decapitat ell, assagetada ella a la ciutat de Còrdova el 17 de novembre de l'any 303


El Cogul (1526m) punt culminant de la serra de Busa


El Capolatell o Presó de Busa - L'extrem occidental de l'altiplà de Busa acaba en una petita mola separada per una profunda esquerda del massís principal, només s'hi accedeix travessant una passarel·la metálica. 

Durant la Guerra del Francés, a principis dels s.XIX, va ser utilitzada com presó a l'aire lliure, si se'm permet l'oxímoron. Aïllats de la resta del món els soldats francesos allà confinats morien de sed, gana i fred. Diu la llegenda que molts no podien soportar aquest tràgic destí i preferien acabar abans llençant-se al buit tot cridant "Mourir à Busa et ressusciter à Paris"  

Durant la mateixa Guerra el Pla de Busa va ser utilitzat com campament militar. Es van fortificar els punts més dèbils i s'hi van construir mil barracots de fusta per allotjar-hi la tropa. Desprès de Cadis va ser el primer lloc de l'Estat on es va proclamar la Constitució de 1812, hi van assistir  8.000 soldats.

El 28 de febrer d'enguany el periodista Jordi Viladegut i Munt guanya el premi de narrativa 'Paraules a Icaria' amb l'obra La presó, ambientda a Busa durant aquest període històric.

Les vistes són impressionants, el Pedraforca, serra del Verd, Port del Comte, santuari de Lord, La Llosa del Cavall i bona part de la vall de Lord.
L'anterior passarel·la era de troncs i perillosa, el 1991 els veïns de Navès la van substituir per aquesta, metàl·lica i molt més segura
Les cingleres de Busa des dels camps embardissats de Casa Llobeta

Durant el camí de retorn, a l'obaga, trobem magnífics exemplars de faigs i roures




Algun animaló ens ajuda a trobar el camí


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada