Powered By Blogger

dimarts, 19 de novembre del 2019

Camí dels Nyerros, la nova proposta del Club Muntanyenc Sant Cugat

Sant Cugat, 19 novembre 2019 - Avui a la seu del Muntanyenc l'Antònia Sans i en Josep Maria  Bordas del Grup de Senders presenten la proposta per la temporada 2020, el Camí dels Nyerros. Un recorregut que va crear el Centre Excursionista de Terrassa el 2010 amb motiu de la celebració de seu centenari. El Camí té un interès excursionista, paisatgístic  i cultural notables, motius més que suficients perquè el Grup de Senders consideri oportú reseguir aquest itinerari.

Ens visita Manel Cajide, del Centre Excursionista de Terrassa, el promotor del Camí dels Nyerros, per explicar la gestació del projecte. Recorda quan buscava la manera de celebrar el centenari del Terrassa va pensar en un llibre que li havia regalat la seva filla, i que li va interessar força; Rebels de Tramuntana, de Joan Soler i Amigó. És una ficció novelada que es basa en el llarg conflicte civil que va succeir a Catalunya durant el segle XVI, narra l'enfrontament entre dos bàndols, els nyerros i els cadells.

Sembla que el terme 'nyerro' prové del poblet de Nyer, situat a  la comarca francesa del Conflet. El senyor de Nyer, Tomàs de Banyuls i de Llupià va tenir un paper destacat entre les lluites dels dos bàndols, arribant a donar refugi al bandoler Serrallonga. El traçat actual del Camí segueix aproximadamt els itineraris d'evasió i de contraban dels nyerros.


Foto: Josep Maria Bordas i Antònia Sans del Grup de Senders del Muntanyenc i Manel Cajide del Terrassa durant la presentació



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada