Powered By Blogger

dijous, 31 de maig del 2018

L'ou com balla

Ateneu Barcelonès 

Ateneu Barcelonès. Sovint l'ou es cansa de ballar, i cal recuperar-lo

Casa de l'Ardiaca


Casa de l'Ardiaca

Catedral de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

Capitania General de Barcelona

Capitania General de Barcelona























L'ou com balla, una de les celebracions més singulars de Barcelona, ha distingit la diada de Corpus des de l'any 1637. El costum consisteix a fer ballar un ou als brolladors dels claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l'ocasió amb motius florals i cireres.

La tradició, tan senzilla com misteriosa, desperta passions entre els estudiosos, que discuteixen encara avui sobre l'origen i el significat de l'ou com balla. Per a alguns és una metàfora del cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continu. D'altres el veuen com un simple joc d'entreteniment, propi de l'edat mitjana.

Més enllà de les discussió sobre els origens, el que si és cert és que la tradició ha arrelat a Catalunya, l'únic lloc del món on actualment es fa ballar l'ou. Aquesta celebració ja forma part de l'imaginari col·lectiu dels barcelonins, gràcies a la gran base popular en què es fonamenta.


Text extret del fulletó informatiu editat per l'Ajuntament de Barcelona en motiu de l'ou com balla i la festa de Corpus 2018


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada