Powered By Blogger

dilluns, 10 de setembre del 2012

La Manual Alpargatera

Façana de la botiga - c/Avinyó, 7 - Barcelona

Vista de l'interior - darrere els arcs hi ha el taller

Racó de la caixa, al sostre les bigues de fusta

Part superior alguns dels dibuixos i fotos amb La Alpargatera - part inferior vitrina amb diferents models d'esperdenyes

Una gran espardenya penjada del sostre, l'emblema de la botiga


Un dels dos bancs amb les banquetes d'emprovar

Imatges i barrets

El banc cantoner, al fons piles d'espardenyes bens ordenades per talles i models

Expositor amb els fullets informatius de la botiga editats en 47 idiomes

Detall d'alguns models d'espardenya

A la façana, plafó ceràmic on és mostre alguns  antics oficis
Visito la botiga un dimarts al matí en una hora encara tranquil.la, demano permís per fotografiar-ne l'interior. Primer m'atén una dependenta, poc després  parlo amb el Sr. Joan Carles Tasies Martínez, l'actual responsable del negoci, que amablement em facilita la feina i em dóna un munt d'informació de La Manual.

La botiga continua al mateix lloc des de l'any de la seva fundació, el 1940. El seu origen el trobem en una espardenyeria tradicional que la família Oliver tenia al carrer Brosolí. Van obrir la Manual Alparagatera amb la intenció de donar usos diferents a l'espardenya de tota la vida. Van començar a fabricar nous  models pensant en un concepte a les hores desconegut, el de calçat de fantasia, o tal com és diu ara, de disseny. Van ser els primers a subministrar i a rebre encàrrecs de les principals botigues de moda i de modistes  d'aquella època; El Dique Flotante, Santa Eulàlia, Pertegaz.

També en la decoració de la botiga s'hi van esmerçar esforços, es van utilitzar objectes tradicionals de qualitat per donar-li una imatge de prestigi. La façana amb els anys s'ha convertit en una  senya d'identitat de Barcelona.. Una de moltes anècdotes que poden explicar és  com una carta va aconseguir arribar al seu destí portant com adreça només el dibuix de la façana, escrit únicament la paraula Barcelona. Tota la botiga té un agradable aire tintinesc.

Cap els anys 80 en morir els fundadors de la botiga, el matrimoni Oliver, el negoci va passar a mans de la mare de l'actual propietari. La Sra. Martínez havia estat una de les primeres dependentes i la persona de confiança de la família.

Actualment la botiga continua rebent  encàrrecs d'arreu del món, Japó, Europa, Estats Units. Són comandes molt concretes, que requerixen un saber fer molt especialitzat,  tant en el disseny com  en la fabricació. Són subministradors habituals dels Mossos d'Esquadra, l'espardenya és un complement important de l'uniforme de gala d'aquest cos, les vetes són blaves per conjuminar amb la resta del vestit.

La  fama mundial de La Manual és veu reflectida en els fullets en els quals s'explica breument la historia de la botiga. Els editen en 47 idiomes, la traducció és feta de forma altruista pels  clients d'arreu del món. Potser algun dia La Manual sortirà al llibre Guinness.Espardenyes de Mosso d'Esquadra


http://www.alpargata-barcelona.com/la_manual.htm

http://11870.com/k/es/es/barcelona/explora/tradicional/la-manual-alpargateraCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada