Powered By Blogger

divendres, 28 de setembre del 2012

Carrer Cap del Món

Si, a Barcelona existeix un carrer amb aquest nom, és a prop de Santa Maria de Mar. L'he descobert quan sortia de Can Paixano, era la taverna que solíem anar la meva novia i jo quan plegava del Verdaguer. L'esperava a l'entrada de la Ciutadella quan sortia del batxillerat nocturn de l'institut. Han passat trenta-nou anys, avui hi he tornat.

A Can Paixano tot continua igual, ple de gom a gom, crits i soroll, res de cadires i tamborets. S'hi ha d'estar dret, si tens sort et pots recolzar a la paret, la barra és massa estreta i t'hi pots quedar enganxat. Per beure tenen cava o cava de la casa, rosat, brut, semi. Una de les especialitats és l'entrepà combinat de sobrassada, formatge i bacó, també és molt bo el de roquefort i foiegras  ¡visca el colesterol¡ He demanat una tapa de formatge d'ovella curat i un parell de copes de brut (ejem, tres)

Cap del Món és un carreró sense sortida, un atzucac, fa cantonada amb Plegamans (si, també és el nom d'un carrer) no deu fer més de 100 metres de llarg. Mentre m'hi passejo sona la veu de Janis Joplin, no, no és el brut, només una finestra oberta. També fa més de trenta anys que l'escoltava amb emoció, aquella veu tan trencada... Cap del Món ¿per que aquest nom, d'on ve, que significa? No surt ni a Google street view, potser en Permanyer de La Vanguardia... no, no el conec. A una de les cantonades, la de la foto, una casa vella sembla un decorat de fi de curs, com un castell de cartró. Continuo amunt fins Argenteria, aviat trobo el Zeleste, ara tancat, que tant vaig freqüentar i després oblidar.


31/12/2013 - Xavier Theros publica Barcelona a cau d'orella, segons ell el nom del carrer és el resultat d'una corrupció fonètica de Capdamunt. També José Maria Carandell a la Guia Secreta de Barcelona (1974) el cita "...con una casa antigua y un cul-de-sac muy sucio, como todos los del barrio, que tiene el inefable nombre de Cap del Mon, cabeza o fin del mundo, como una carcajada llena de ironía". Molta literatura per tan poc carrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada