Powered By Blogger

divendres, 19 d’abril del 2019

Cingles i ermites de La Barroca, Girona

Mirador de Sant Roc, un dels millors dels cingles, segons diuen, de La Barroca, a la vall del Llémena 
Ermita de Santa Lena

Ermita de santa Lena
Ermita de Santa Lena, interior
Conillets (antirrhinum majus) En alemany Löwenmaul: boca de lleó

Interior de l'ermita de Sant Roc
Vistes des de l'ermita de Sant Roc

Camí de tornada, aviat arribem a Sant Martí de Llémena, lloc de sortida i arribada
La d'avui ha estat una excursió tranquila. L'amenaça de pluja, com els núvols, s'ha esvaït ben aviat. Comença a ser tradició que la Núria i en Josep, gironins de soca-rel, ens descobreixin els bells indrets de la contrada. Hem fet un passeig pels cingles de La Barroca, porta d'entrada a la vall del Llémena. 

Les ermites de Santa Lena, Sant Roc (i la de Santa Brígida que no visitem) és troben a l'altiplà format pels cingles. Les ermites no per humils són menys interessants. Santa Lena o Santa Maria d'Elena correspon al terme de Sant Aniol de Finestres, és d'origen romànic. Recentment ha estat restaurada, al seu voltant encara s'hi conserva un pou i uns quants pessebres. A finals del segle XIX hi vivia un eremita. La porta és tancada amb candau.

A la de Sant Roc de la Barroca, construïda arran de cingle, hi entrem, una corda és el pany. Damunt l'altar s'hi troben goigs, ex-vots, llibretes de visita, espelmes a mig cremar, flors de plàstic i estampes. Objectes que visitants anònims i espontanis han deixat. Havia estat església parroquial de La Barroca. És el lloc de confluència de La Garrotxa, La Selva i El Gironès. 

A l'ermita no hi veiem cap figura de Sant Roc i el ca, com en diuen a Girona. Entre d'altres és patró de caminants. És fàcil d'identificar, va acompanyat d'un gos que porta un pa a la boca, un àngel en forma de nen, i una nafra a la cama que li agrada ensenyar. L'ermita és a un pam de l'estimball,  no badeu. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada