Powered By Blogger

dijous, 16 de gener del 2020

Audicions Íntimes: Quartet Altimira

Audicions Íntimes, un programa de Catalunya Música, creat i presentat per Xavier Chavarria, reprèn la nova temporada. Avui unes 80 persones omplim l'aula 1 de CaixaForum de Barcelona. Acull el Quartet Altimira, una formació integrada pels joves músics Maria Florea (violi), Luís Peña (violí),  Mariona Tuset (violencel) i David Andújar (viola). Com anteriors ocasions el públic és convidat a plantejar als intèrprets dubtes i qüestions sobre el fet musical, provocar un diàleg entre oients i músics. Una manera més intensa i participativa de viure la musica. Les audicions es graven i posteriorment són retransmeses per l'emissora Catalunya Música.

El programa que proposa el Quartet  és com un resum de la música europea dels darrers 300 anys. De Johann Baptist Vanhal (1739-1813) contemporani de Haydn, i que juntament amb Mozart van  tocar junts en alguna ocasió, interpreten el quartet de corda op.6 núm. 6. -  De Bach (1685-1750) la fuga en sol menor BWV 542 una peça per orgue que posteriorment, potser Liszt, en va fer la transcripció per a quartet. -  De F.J. Haydn (1732-1809) el quartet de corda en mi bemoll op. 33 núm 2 'la broma' II scherzo IV presto i finale amb trampa per enganyar al públic.  - De L.v. Beethoven (1770-1827), el geni de Bonn, que enguany es celebra el 250è aniversari del seu naixement, el Quartet de corda en fa major, op. 59 n.1 'Razumovsky' IV. Tema rus: Allegro. -  De F. Schubert (1797-1828) el Quartet de corda núm.14, en re menor, D810 'La mort i la donzella' II Andante con moto. Variacions, la tristor expresada amb profund sentiment. - Finalment de Gaspar Cassadó (1897-1966) que fou  un deixeble destacat de Pau Casals, el Quartet de corda n.3, en sol major IV Allegretto con fuoco ed apassionato.


El Quartet Altimira funciona des del 2017. El seu nom evoca la figura del lutier Agustí Altimira (Barcelona, 1805-??) un fabricant  de violins reconegut pels seus instruments d'estil afrancesat. El Quartet durant la seva curta trajectòria ja ha rebut nombrosos premis. Actualment participen en el projecte 'Le dimore del quartetto' en el qual diferents quartets són convidats a una estada en palaus i cases senyorials a canvi d'oferir un recital en petit comité. Treballen en la recuperació i divulgació dels quartets de Gaspar Cassadó.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada