Powered By Blogger

divendres, 25 de gener del 2019

Neus Colet, les corbes del paisatge

Sant Cugat, divendres, 25 de gener de 2019 - L'escultora i gravadora Neus Colet (Barcelona, 1963) exposa els seus primers dibuixos a la renovada galeria d'art Canals de Sant Cugat. Primers perquè en tota la seva dilatada carrera artística només s'ha expressat amb volums i obra seriada, ara descobreix, ens descobreix, les possibilitats del dibuix.

En la visita comentada d'avui la mateixa Neus explica com el dibuix, a més de ser l'eina auxiliar per a la pintura i l'escultura, té valor artístic per si mateix. Durant un viatge el 2017 a l'interior de Màlaga va descobrir un indret agrest i a la vegada humanitzat. El Torcal de Antequera, un paratge natural de singulars formacions càrstiques la va sorprendre.  A redós del Torcal els conreus de vinya i olivera omplen turons arrodonits pel temps i pel treball dels homes. No va dubtar a prendre apunts que desprès al taller ha convertit en paisatges.


A diferència de la seva obra anterior ara té el desig, la necessitat, de representar llocs concrets, reals, paisatges que plasma en línies de traç sinuós i segur. Línies on els solcs esdevenen corbes de nivell, mapes topogràfics que guien a l'espectador per  horitzons somiats.  El mitjà és el missatge, utilitza paper Kraft, on el color i la textura expressen la seva materialitat. El fang, la terra, el traç hàbil de la Neus els sintetitza en aquest suport, n'explora i aprofita les seves possibilitats cromàtiques. Cal estar atents als detalls, alguns del dibuixos són subtils collages de  paper de diferents tonalitats. 

Res com el retolador negre, eina humil i eficaç que en mans de l'autora es converteix en pinzell gestual, compulsiu i fiable. Potser sense proposar-s'ho, o si, només amb unes línies pures aconsegueix profunditat de camp, els límits, els horitzons són evidents. Em sorprenen els formats, quadrats i verticals, cap d'horitzontal com seria d'esperar. Potser hi podem veure influències orientals, potser la verticalitat del seus dibuixos són la interpretació actual des antics mestres zen.

A la fotografia Josep Canals, el galerista i Neus Colet


La visita comentada. El passadís del domicili de Josep Canals, espai on es presenta l'exposició


Canals Galeria d'Art des del 1973 ocupava un espai al carrer de la Creu. El 2017 Josep Canals, el fundador i galerista, obre al carrer d'Orient, el seu domicili particular, el nou espai expositiu, es converteix en el primer museu-galeria de Sant Cugat



2 comentaris: