Powered By Blogger

dijous, 4 d’octubre de 2012

Liber 30ª fira internacional del llibreHe visitat el Liber, la fira del llibre que alternativament  un any es celebra  a Barcelona i l'altre a Madrid. És una fira dirigida a professionals; editors, llibreters, bibliotecaris, distribuïdors, compradors internacionals, etcètera. M'acredito com alumne de la recent creada Escola de Llibreria de la Universitat de Barcelona.

La Gemma i la Mònica presenten el Taller de Club de lectura
A les 10:15, assisteixo a una de les tres conferencies que es fan  aquesta mateixa hora, el Taller: com crear un club de lectura a la llibreria per Gemma Barrufet i Mònica Franzoni de la llibreria a peu, de pàgina.  Des de la seva experiència de llibreteres expliquen com crear i conduir un club de lectura. Força interessant, el públic, una quarantena, pregunta sobre els aspectes pràctics de com portar amb èxit  un club de lectura; si cal fer pagar, nombre de persones idoni, tipus de llibres que és llegeixen, la importància  de comptar amb un bon coordinador, possibles beneficis per la llibreria, tipologia dels assistents, preguntes que responen de forma clara i entenedora.

Continuo visitant la fira, els estands són distribuïts per editors i països,  llibre digital i Comisión de Editores de Libro Religioso, aquests darrers amb 20 estands, cosa que sorprèn força i no acabo d'entendre. A la Fira hi participen 459 editorials procedents de 54 països. Coincideixo amb companys del curs, comenten que la Fira d'enguany comparada amb edicions anteriors es veu menys animada. Les raons; potser la crisi o potser el preu de l'entrada, 35 euros, aquest any no s'han repartit invitacions. Saludo a Jeroni Boixareu gerent de la llibreria Hispano Americana/Editorial Marcombo i professor de l'Escola de Llibreria.

Hi ha dos estands que destaquen, més per la seva extensió i situació que pel seu contingut, el Boris Yeltsin Presidential Centre i el del Reino de Arabia Saudi, gairebé un davant de l'altre. En aquest darrer unes amables hostesses em regalen una bonica edició de l' Alcorà en versió àrab/espanyol i un grapat de dàtils. Les hostesses del Boris Yeltsin em regalen un somriure. Turquia presenta una bona selecció de la seva producció editorial,  són llibres  ben editats. Em venen ganes d'aprendre turc.

Trobo a faltar algunes editorials significatives del nostre país, Anagrama; Tusquets, Edhasa, Random. Potser prefereixen assistir a la Guadalajara (Mèxic) atès que té molta més repercussió dins l'àmbit hispanoamericà. Els estands de llibre digital són austers en la presentació  però potser rics en contingut. No m'hi entretinc.


GreeningBooks

Amb grata sorpresa descobreixo l'estand GreeningBooks. Em crida l'atenció un dels llibres exposats Errata, Les tribulacions de l'impressor Prim editat per El Tinter/Pol.len. Abans l'havia comprat a La Central, aquesta llibreria té el bon costum de reservar  un espai per a les editorials independents.

A la contracoberta posterior del llibre s'hi troba informació sobre el cost ambiental  de la seva fabricació. Per primera vegada llegeixo el terme motxilla ecològica del llibre. És el detall expressat en xifres dels residus generats en grams, del consum de H,O en litres, del consum elèctric KW/h i de matèria primera en Kg. durant el procés de fabricació. També hi consten  dades referents a l'embalatge, les diferents normatives que emparen l'ecoedició així com els materials i procediments emprats. És compara les emissions de CO2 que s'han generat amb  les del consum en kilòmetres d'un vehicle, el resultat es l'equivalent a recórrer  8 Km. aproximadament.

Cal que bibliotecaris i llibreters ens acostumem a valorar el contingut de la motxilla ecològica del llibre. És una nova dada bibliogràfica a considerar. Esperem que ben aviat hi figuri als llibres com un registre CIP més.
.
Aida Soler m'explica alguns detalls referents a un còmic que acaben de reeditar,  Mar Carrera m'amplia la informació sobre l'ecoedició. M'obsequien un parell de llibres Els secrets de l'ecoedició i El futur dels llibres electrònics, editats per El Tinter/Pol.len  el 2011. Ambdós  de lectura molt recomanada per tots els que estem en el món del llibre.

Llibres de GreeningBooks
Estand de GreeningBooks
Mar Carrera, Aida Soler i Noemí Cañellas col·laboradores del projecte GreeningBooks


Futur de Liber

Potser per que és una fira de caire professional no l'he vist molt publicitada en els mitjans. Crec que actualment el Liber no té la importància que havia tingut en els seus inicis. No disposo de dades per contrastar aquesta opinió però és la impressió que en tinc. Les causes, varies, la crisi econòmica actual evidentment. Però potser hi ha un altre crisi més profunda i més important, la que pot afectar el futur del llibre en format paper. Internet, els e-book, les xarxes socials, tots hi dediquem cada vegada més temps. Llegim més però diferent, ho fem de forma fragmentada, sovint a l'atzar i aleatòriament, els nous format ho permeten.

Encara m'hauria agradat assistir a una darrera xerrada, Del blog al llibre: problemes legals per l'editor  i com resoldre'ls, la fan massa tard. La 61ª Fira del llibre d'Ocasió Antic i Modern m'espera al Passeig de Gràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada