Powered By Blogger

diumenge, 14 d’octubre del 2018

Camino del Cid - Caudé a Puebla de Valverde

Divendres, 12 d'octubre de 2018
Continuem fent camí, el del Cid. L'etapa d'avui comença a Caudé, un poblet al costat de Terol. Actualment és conegut per tenir un gran aeròdrom dedicat a la reparació, manteniment i reciclatge dels avions que gestiona la multinacional francesa Tarmac, filial d'Airbus. 

El 2013 es va inaugurar, i des de llavors la seva activitat no ha parat de créixer. El govern autonòmic de l'Aragó hi va fer una forta inversió amb l'objectiu de revitalitzar una de les zones més deprimides i evitar que continués el fort ritme de despoblament de la regió. 

El cel de Caudé té les condicions optimes per aquest tipus d'aeroports, el seu espai aeri està poc utilitzat, i les bones condicions atmosfèriques permeten que sigui operatiu la major part de l'any. Des del seu funcionament s'hi han instal·lat unes quantes empreses més.

Foto: Sortim de Caudé en direcció Terol. Com un far de secà un peirón ens acomiada. 


Caudé - Interior de l'església.
 
L'església parroquial de Caudé està dedicada a sant Thomas de Canterbury. Thomas Becket (Londres, 1118 - Canterbury, 1170) va ser proclamat sant i màrtir pel papa Alexandre III (nom de naixement R. Bandinelli)  el 1173. 

La història de Becket exemplifica les lluites de poder entre l'Església i les monarquies que es van produir a Europa durant l'edat mitjana. Al començament de la seva carrera eclesiàstica Becket va fer costat al seu amic el rei d'Anglaterra Enric II. Aquesta amistat va influir perquè el 1162 fos nomenat arquebisbe de Canterbury, el càrrec de més rellevància de l'Església anglesa. Coherent amb el seu nou paper va donar prioritat als interessos de l'Església, va ser l'inici de llargues controvèrsies amb la casa reial. 


Amenaçat i perseguit es va exiliar a França on va ser acollit pel rei Lluís VII, que a la vegada estava interessat en afeblir el poder d'Enric II. Passat uns anys, i amb les garanties que seria respectat, Becket va tornar a Anglaterra. Malgrat tot les disputes  van continuar igual o pitjor  que abans.

El 29 de desembre de 1170 mentre resava  l'ofici diví a la catedral de Canterbury Thomas Becket va ser assassinat per quatre cavallers.

Aquests fets han estat font d'inspiració per artistes i escriptors. Entre altres T.S. Eliot, l'autor anglès que el 1935 va publicar la tragèdia Murder in the Cathedral. El 1964 Peter O'Toole (Enric II) i Richard Burton (Becket) van protagonitzar el film Becket, basat en l'obra teatral del Jean Anouilh de 1959.

La història té algunes similituds amb la del abat Biure de Sant Cugat, mort el 25 de desembre de 1350. Pel tema, les disputes entre l'Església i la noblesa, i pel final, l'assassinat d'un eclesiàstic dins un temple catòlic.

A l'interior de l'església, damunt un faristol, a l'abast de tothom es conserva aquest antifonari, un llibre que recull diversos cants litúrgics com antífones, salms i responsoris per ser cantats per un cor.

Les dimensions dels antifonaris solien ser considerables, d'alguna manera eren una partitura compartida. Els cantaires es situaven a certa distància del llibre, calia que les notacions musicals es  poguessin llegir fàcilment.Concud - Encara es conserven alguns forns d'assecar cànem. Fins a mitjans dels anys cinquanta les activitats relacionades amb el cànem eren una font d'ingressos important pel poble.


Terol - El Torico

Casa Ferrán (1910) - Terol conserva un conjunt de cases modernistes remarcable. La majoria les va dissenyar  l'arquitecte Pau Monguió Segura (Tarragona, 1865 - Barcelona, 1956)

Té obra a la província de Tarragona, però sobretot a Terol, on va ser l'arquitecte municipal, i desprès provincial. 

Casa Ferrán, continuació

Los amantes de Teruel, estàtua de la parella, instal·lada el 2005 davant el  mausoleu dels Amantes, obra de l'escultor de Terol Manuel Escriche.

Terol - Torre de San Pedro (S.XIII), la més antiga de les quatre torres mudèjar 

Terol - Torre de San Martín

Terol - Convent de Las Claras

Terol - La Escalinata, portal d'entrada monumental a la ciutat. Va ser bastida el 1920 per comunicar l'estació de tren amb el centre. Gent del Muntanyenc badant.

Mora de Rubielos - Inesperada trobada del primer embolado del dia, en veurem més

Mora de Rubielos -  L'"espectacle" continua

Nogueruelas - Els del Muntanyenc, agosarats com som, o potser inconscients, travessem la primera de les barreres sense saber que una vaquilla ens pot envestir en qualsevol moment. Cal però arribar a l'hotel, i cal travessar el recinto on es fa la suelta de vaquillas. 

Nogueruelas - Ho estem aconseguint 

Nogueruelas - Continua la suelta, l'edifici cantoner és el nostre hotel

Nogueruelas - A les onze de la nit a la Plaza Mayor comença el Toro embolado. Es participants arrosseguen un toro fins un piló de fusta on  el traven i el deixen  immòbil un moment.

L'embolado, consisteix en posar un parell de boles, una a cada banya del toro, i encendre-les. Encara que el toro no es veu és troba sota la pinya de gent que l'està agafant.

El toro ja esta embolado, a partir d'ara, i durant una bona estona el toro va amunt i avall, perseguint i envestint als que són dins el recinte i el provoquen.
El ban municipal que anuncia la "festa" a l'article 2, diu literalment "Queda totalmente prohibido el maltrato de los animales (Toros i vaquillas), así como cualquier actuación que pueda herir la sensibilidad de los espectadores" No entenc resDissabte, 13 d'octubre de 2018
Avui celebrem l'etapa 50 del Camí del Cid. La primera va ser un llunyà 1 de maig de 2014 a Vivar del Cid, Burgos. Incansables seguim sense defallir les empremtes del valent cabdill Rodrigo Díaz de Vivar, El Cid, fins arribar a la molt noble ciutat de València, endavant senderistes !!!Un dels arcs del viaducte per on circulava la línia de ferrocarril Sagunt/Ojos Negros. Ara és una via verda.
La solitud de l'escombra, tan necessària Estació de tren Puerto Escandón. Situada a 1218 m. d'altitud al terme de La Puebla de Valverde, i allunyada de qualsevol nucli urbà. Inicialment la seva funció era assistir a les locomotores de vapor ja que havien de superar un desnivell important. Actualment és l'estació dels trens de mitja distància entre Sagunt i Saragossa per Terol. Rotonda de l'autovia Mudèjar, a la sortida de La Puebla de Valverde


l'autovia

Rotonda II de la mateixa sortida


La Puebla de Valverde. Els safareigs públics, possiblement dissenyats per Pau Monguió

La Puebla de Valverde - Font dissenyada per Pau Monguió

La Puebla de Valverde

Nogueruelas - Concurs de birlos, (bitlles)
Nogueruelas - Embolado infantil


Diumenge, 14 d'octubre de 2018
Nogueruelas

Nogueruelas - Hostal de montaña La Casa Grande

Afores de Rubielos de Mora

La Puebla de Valverde - Entrada renaixentista de l'església parroquial de santa Emerenciana, patrona de Terol.

Camí de tornada, l'huracà Leslie fa acte de presència. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada