divendres, 31 de maig de 2013

Nena, no siguis mestra!


Maria Isabel i Maria Magdalena

Fa quaranta anys que conec  a la Maria Magdalena Mercadé. El 1977 vam fer, acompanyats per les respectives parelles de l'època, un viatge a Mèxic. En aquell temps encara no hi havia relacions diplomàtiques entre Espanya i Mèxic, Aeroméxico feia d'ambaixada oficiosa. L'Enrique llegia Palinuro de México, jo Rayuela, erem moderns. Més endavant vam fer un viatge a  Escòcia i encara un altre al nord de de la Índia.  Després van venir calçotades, revetlles de Sant Joan, nits de Nadal i  caps d'Any. 

Maria Magdalena ha estat una excel·lent mestra, sé que hi ha dedicat moltes hores i més, a l'ensenyament,  a l'educació, que  ho ha fet amb ganes, convençuda que la seva tasca va més enllà que la de formar infants. No hi ha escatimat esforços ni temps. 

Fa molt de temps li vaig sentir dir una frase contundent i agosarada "els nens aprenen a llegir sols" Llavors hi vaig estar totalment d'acord.  Ara potser no tant. Recordo quan jo anava a l'escola Santa Rosa del barri de Gràcia, era a finals dels anys 50's. A la classe d'aprendre a llegir la senyoreta ens feia resseguir amb els dits unes lletres de paper de vidre muntades sobre cartolines de color blau cel. També recordo quan pujava al tramvia i de com m'agradava mirar els rètols de les botigues per endevinar el que hi deia. No sóc expert en la matèria, només sé que m'agraden els llibres, però crec que per aprendre a llegir és bo tenir un, una mestra ben a prop que ens ajudi a desxifrar la combinació d'aquests 28 signes màgics que en diem alfabet. Si no com s'explica l'analfabetisme?

Segurament que amb aquesta frase  la Magdalena és volia treure importància a si mateixa del fet de ser mestra. Era una modèstia mal entesa. Fins i tot potser si que tenia una mica de raó ¿sabem de cert quins son els processos pels quals els nens aprenen a llegir?

Ahir pel Facebook m'arriba la notícia que Maria Magdalena i Maria Isabel Brunet han publicat Nena, no siguis mestra! Recull de vivències, ensurts, aventures i desventures de dues mestres, tota una declaració de intencions. Tinc el llibre damunt la taula, encara no l'he  llegit, ben segur que quan ho faci  no m'avorriré.

3/7/2013 - Presentació del llibre a l´Escola d'Estiu Rosa Sensat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada