Pàgines

dilluns, 29 d’abril del 2019

La 'Ruta Gabriel Ferrater' evoca la presència del poeta al Sant Cugat dels anys setanta

27 d'abril 2019 - Avui s'estrena la primera edició de l'Itinerari literari Gabriel Ferrater a Sant Cugat. Una activitat organitzada per l'Associació Gabriel Ferrater amb el suport de l'Ajuntament. Té la voluntat de donar a conèixer la vida i l'obra del que ha estat un dels poetes catalans més rellevants de la segona meitat del segle XX. Gabriel Ferrater (Reus, 1922) va viure a Sant Cugat des de finals de 1965 fins el 27 d'abril de 1972, avui es compleix el 47è aniversari de la seva mort. El gener de 2018 va ser nomenat fill predilecte de Sant Cugat. 

L'Itinerari literari comença de manera simbòlica a l'estació dels Ferrocarrils i finalitza al cementiri (que no visitem) de Sant Cugat on el poeta és enterrat. Maria Nunes especialitzada en el disseny i guiatge de rutes literàries d'autors catalans ha preparat el guió i ens acompanya pels llocs que visitem. Durant la presentació de l'acte Joan Tres aprofita l'assistència de l'alcaldessa i de la regidora de cultura per fer palesa la necessitat de consolidar la ruta amb  la publicació d'una guia (paper i/o digital) i la senyalització dels llocs Ferrater amb plafons informatius. 

A la foto la guia Maria Nunes, l'alcaldessa de Sant Cugat Carmela Fortuny i Joan Tres president de l'Associació Gabriel Ferrater. 
L'Alcaldessa Carmela Fortuny llegeix el primer dels poemes La ciutat

L'Itinerari té 10 parades, desprès de l'estació ens dirigim a la Rambla Ribatallada, 32 domicili del poeta i on es va llevar la vida. Persones vinculades o coneixedores de l'obra de Ferrater llegeixen un text breu, bé del mateix Ferrater o relacionat amb ell. Jordi Cornudella, director de l'edició critica de Les dones i els dies (Edicions 62, 2018) llegeix Cambra de la tardor,  considerat un dels poemes més bells del poeta. 

És llegeix també un text on Ferrater explica quins eren els seus ingressos i la justesa econòmica en que vivia el dia a dia. A partir de 1965 en aquest pis senzill hi van viure Ferrater i la seva dona Jill Jarrell fins el 1966 quan es van separar. Es van divorciar el 1969. 
Seguim avançant, arribem a la biblioteca Gabriel Ferrater, inaugurada el 10 de maig 1993 amb el nom de Biblioteca del Mil·lenari, a partir del 2011 nomenada Gabriel Ferrater en memòria del poeta. Conserva un fons especial de llibres de i sobre Gabriel Ferrater
Francesc J. Gómez, filòleg i corrector literari, guanyador de premi de poesia Gabriel Ferrater 2019 amb l'obra A l'enforcall,  llegeix el poema Josep Carner
Joan Artigas, cantant, compositor i membre de la junta de l'Associació Gabriel Ferrater interpreta el poema A l'inrevés musicat per ell mateix




Al parc dedicat a Ramon Barnils, alumne i amic de Ferrater, Miquel Santaeulàlia, vicepresident de l'Associació Gabriel Ferrater llegeix Tant no turmenta. Al fons l'escultura Homenatge a Ramon Barnils, obra de l'artista santcugatenc Pep Codó que va conèixer Ferrater, i el recorda a la vegada com amic i mestre.

Als jardins del monestir, al costat de l'escultura de Pep Codò dedicada a Gabriel Ferrater, Maria Nunes llegeix A través dels temperaments
Vestíbul del monestir de Sant Cugat. Les primeres classes de la Universitat Autònoma de Barcelona és van impartir a les antigues dependències del claustre. El 1969 Ferrater començava les seves classes de lingüística i de crítica literària. Ferrater amb un bagatge cultural important i una personalitat seductora aviat va destacar. Les classes solien continuar i acabar a El Mesón

Finalment la comitiva arriba a El Mesón, potser el lloc més emblemàtic de l'Itinerari Ferrater. Les llargues tertúlies en les quals Ferrater hi va participar encara són recordades. Duraven fins altes hores de la nit, sovint Ferrater es quedava adormint damunt la taula, la Sra. Carmen Rojo, fundadora i propietaria del Mesón el vetllava.

És llegeix Sobre un meublé, a Carmen Rojo, un poema inèdit que Ferrater va escriure improvisadament sobré dos menús del restaurant. Va ser la manera subtil i elegant d'explicar a la Sra. Rojo el significat de meublé.

El Mesón actualment acull les activitats de l'Associació Gabriel Ferrater, presentacions, lectures, xerrades. Aquí podeu veure una de les darreres lectures dedicades a  J.V. Foix
Silvia Solanellas, regidora de cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat llegeix Posseït

Cristina Garreta en representació de l'Ajuntament de Reus i a manera d'agermanament participa en l'Itinerari, llegeix La vida perdurable. El seguici acaba a la llotgeta del claustre del monestir, vermut i patates fregides, res d'aigua.

L'Itinerari Literari Gabriel Ferrater a Sant Cugat es una excel·lent iniciativa, una de les virtuts és el ritme. Els poemes i textos escollits són breus i representatius de l'obra del poeta, aquesta brevetat facilita un recorregut àgil. Espero i desitjo que els Itineraris esdevinguin tradició, que cada any per la mare de Déu de Montserrat una colla de gent hi participem. 


Dublín cada 16 de juny celebra el Bloomsday en record a Joyce, a Sant Cugat podem tenir el Dia Ferrater. Aquesta ruta es pot ampliar, començar a Reus, passar per Barcelona i Cadaqués, i finalitzar a Sant Cugat. Quatre indrets significatius de la biografia de Ferrater. Quatre poblacions culturalment rellevants que corresponen a tres de les quatre províncies catalanes.


Plafó metàl·lic muntat sobre una columna de basalt amb la inscripció "Biblioteca Gabriel Ferrater, poeta, Reus-Sant Cugat, 1922-1972" La firma: Codó 2011. Es troba a l'entrada de la biblioteca

Alguns llibres de Ferrater (Col·lecció particular)



Baix relleu en marbre Les dones i els dies, un dels primers treballs de Pep Codò - (Col·lecció particular)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada