Pàgines

dissabte, 25 d’abril del 2020

Sant Jordis a Sant Cugat, un inventari


Aquesta entrada pretén recollir i mostrar les representacions de Sant Jordi visibles des de l'espai públic de Sant Cugat, inclosos Valldoreix, La Floresta, Mira-Sol i Les Planes. Abarca tota mena d'estils i procediments, baix relleus, pintura, rajola de València, vitrall, forja, escultura i qualsevol altre que pugui aparèixer. Fins on sigui possible es documentaran les obres, autoria, datació, el motiu i altres dades significatives. 

Conscient de la dificultat de localitzar els possibles Sant Jordi, no tinc notícia de la publicació de cap treball sobre la qüestió, demano la col·laboració de la gent de Sant Cugat. Tothom que en conegui algun ho pot comunicar, ho publicarem.

Iniciem el repertori amb una estàtua de terracota del Sant Jordi situada a la part superior de l'edifici del carrer Santiago Rusiñol, 36, als baixos hi ha la botiga de moda Brownie - Aquesta "descoberta" ha estat possible gràcies a Imma Pueyo, artista, docent, historiadora i crítica d'art. El 24 d'abril de 2003 al Diari de Sant Cugat publicava l'article 'Imatges de Sant Jordi' citem el paràgraf  que en parla:

"Si alcem el cap, observarem una reproducció del Sant Jordi de Donatello al carrer Santiago Rusiñol. Al capdamunt de la façana del número 36, una figura de terracota destaca sobre la cornisa i el fons blau del cel, col·locada en el nou edifici dels anys 60 per desig de la família, quan van ser enretirades les cases per eixamplar el carrer" (Nº1)
Al mateix article Imma Pueyo menciona un altre Sant Jordi, el de l'interior de l'església del monestir. Encara que no és un espai públic és fàcil poder-lo observar. Explica el següent:

"La imatge de Sant Jordi a cavall, però sense la princesa, es troba en un petit vitrall situat a la part superior de la capella de Sant Bartomeu, la tercera de la nau dreta a l'església del monestir. És una obra de data moderna feta segons el disseny del dibuixant Vilàs i va ser reproduïda en un calendari de la Caixa d'Estalvis de Terrassa el 1984. Es tracta d'una representació molt esquemàtica del tema amb un interés per l'acció i el moviment alleugerides per la simplicitat del disseny i la tècnica. El cavaller al centre subjecta la brida del cavall i alça la dreta agafant l'espasa. Un petit drac llança flamarades vermelles que cobreixen quasi tota la superfície. L'escut blanc amb la creu vermella resta en el marge esquerra.

Ambdues figures evidencien l'arrelament del tema com a símbol del país i resulta oportú recordar-les, coincidint amb la diada que aquesta setmana celebrem" (Nº2)

Detall del Sant Jordi del carrer Santiago Rusiñol
Aquí tenim un parell de Sant Jordis de mateix autor, l'artista ceramista Salvador Sunet Urgellès, aquest al barri de Sant Jaume de Valldoreix, al carrer d'Antoni Caballé, 5 (Nº3)

L'altre Sant Jordi de Salvador Sunet Urgellès, el trobem a la la façana sud de la Villa Anita del carrer Bergara, 3. Per poder veure'l cal anar a la rambla Ribatallada, 9 (Nº4)

Carrer Villà, 76 (Nº5)

Carrer Villà, 47 (Nº6)
,
Sant Jordi del carrer Bergara, 26, semblant a l'anterior, encara que més complet, a dalt a l'esquerra hi veiem una ermita acinglerada, en canvi no té els núvols borrascosos que amenacen tempesta. (Nº7)

La localització dels Sant Jordis de Valldoreix, com és el cas d'aquest del carrer de les Violetes, 75 ha estat possible gràcies a la Roser Casamitjana, companya del curs d'Història de Catalunya, que m'ha posat en contacte amb Josep Mª Fe i Clavell, persona que ho sap gairebé tot de Valldoreix i m'ha facilitat la feina. Aquest Sant Jordi és un dels pocs que hi apareix la princesa, encara que costa de veure és al marge esquerra a la porta d'una ermita (Nº8)


C/Moreneta de Montserrat, 50 - Colònia Montserrat, Valldoreix (Nº9)
Un Sant Jordi més a Valldoreix, al carrer Advocats, 10  (Nº15)

Carrer Vinyoles, 8 (Nº10)

Carrer Anselm Clavé, 7 (Nº11)























Un Sant Jordi no per humil menys interessant, és a l'entrada d'un habitatge unifamiliar a La Floresta, c/Planeta, 14. El drac, si és un drac no un llangardaix, està ferit de mort. A la banderola "Sant Jordi patró de Catalunya" A baix a la dreta "Gentilesa de Ferrolan" una empresa de construcció i bricolatge de Santa Coloma de Gramanet. (Nº12)

Aquest baix relleu de terracota es troba a la façana principal de la Casa Mòjica, a l'avinguda de Gràcia, 33, ha estat Helena Centeno, companya de curs d'Història de Catalunya qui ha donat l'avís, gràcies!!! 

"La Casa Mòjica és un projecte de l'arquitecte Andrés Calzada, va ser edificada el 1930. L'interès rau en l'ornamentació de la façana amb peces de ceràmica crua en els brancals, ampits i llindes de les obertures i els esgrafiats amb dibuixos de sanefa amb motius geomètrics al seu voltant. 

Al primer pis al bell mig de la façana hi ha un baix relleu de ceràmica crua representant a Sant Jordi. La barana del balcó és un dels millors exemples de la serralleria noucentista de Sant Cugat. La formen uns trenats ròmbics que combinen amb barrots verticals senzills, però que a l'entorn del relleu de Sant Jordi, formen un suport de baldaquí fet amb planxa de ferro retallada per dibuixar unes ombres xineses que representen el paisatge proper de Collserola, el Pi d'en Xandri, de dia i de nit. Deu el seu nom a la Sra. Miracle Mòjica, propietaria de la finca" (Nº13)

Informació obtinguda i adaptada de https://geo.santcugat.cat/FitxesCataleg/B-45.pdf

Aquí podem apreciar l'efecte de les ombres xineses

No tinc clar que sigui un Sant Jordi, va a peu, l'escut en lloc de la creu de Sant Jordi porta les quatre barres i el drac és francament insignificant, però davant els dubtes prefereixo incloure'l i que siguin els experts que opinin.

És a la llinda d'una de les finestres de la casa del carrer Vallès, 34. Forma part d'un repertori iconogràfic de baix relleus que representa algunes tradicions catalanes, i que pel seu interès detallo a continuació.

Desconec l'autoria i la data. Els baix relleus semblen pensats com un conjunt per ser instal·lats al lloc on és troben. (Nº14)

Llinda de la porta d'entrada. Hi veiem una muralla o castell amb una porta fortificada, dos personatges que omplen un cabàs amb les olives que cauen de l'arbre, a continuació la matança del porc. 

Llinda de finestra. Hi veiem la mateixa porta fortificada, a continuació un pagès treballant amb l'aixada, al costat un altre pagès amb la falç segant el blat.

Llinda on és troba el suposat Sant Jordi. Al principi un genet amb un grapat de fletxes a l'esquena, davant seu un personatge que va a peu, porta una bossa a la bandolera i un estri a la mà esquerra, a continuació el nostre Sant Jordi, i al costat una nena que porta un animal lligat.

Llinda de finestra. El naixement, dos àngels, el bou i las mula, la Verge Maria, el Nen Jesús, Sant Josep i un pastor amb una cabra.


Un Sant Jordi humil el veiem encastat al mur lateral de can Bellet, costa de trobar. Ha estat possible gràcies a la Dolors Vilanova (nº15) Per l'estil i la forma s'assembla al Sant Jordi nº 5 del carrer Villà.



7 comentaris:

  1. Fantàstic que ho recullis i ho comparteixis, Marcel, sinó la major part d'aquestes meravelles queda amagada als ulls. Ara podrem fer atenció quan hi passem.

    ResponElimina
  2. Gràcies Joana pels teus comentaris sempre generosos i engrescadors. Ens veiem ben aviat

    ResponElimina
  3. Està molt bé que busquis entre les pedres els nostres origens i els mostris amb la teva fotografia excel·lent. M'agradaria, però si ho saps si em podries dir el perquè de tants Sants Jordi en els llindars. Gràcies

    ResponElimina
  4. Gràcies pel comentari. Doncs no ho sé, potser per tradició...

    ResponElimina
  5. Gràcies per la teva tasca.I beix el del meus avis a la façana

    ResponElimina