Pàgines

dilluns, 3 de febrer del 2020

Camins del Jussà - Vall del Flamisell i pobles perduts/De Senterada a Erinyà

Dissabte, 1 de febrer de 2020
Continuem descobrint indrets poc coneguts del Pallars Jussà. El programa del cap de setmana és prou exigent, els desnivells i les distancies són considerables, tenim una edat. El bon temps ens acompanya dissabte i diumenge.

El dissabte comencem la caminada a La Plana de Mont-Ros, situada a l'esquerra del riu Flamisell, seguim un corriol costerut que transcorre per rouredes i bedollars. 


Beranui, juntament amb La Plana de Mont-Ros, Torre de Capdella i la Pobleta de Bellveí formen part de la Vall Fosca, una de les unitats geogràfiques que juntament amb la Conca de Tremp, la Conca de Dalt i la Conca Dellà configuren la comarca del Pallars Jussà.

Gramenet, el poble va quedar abandonat el 1960








Collada del Clot d'Andol (1534 m) marca els termes entre el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. Els 38 caminants creuem la tanca entre els límits comarcals.

En Toni i una gosa que per iniciativa pròpia ens acompanya durant tota l'excursió.


Torii a la Pallaresa



Arribant a Sellui

Sellui, poblet arrapat a un fort pendent de la muntanya. S'hi veuen algunes cases arreglades de fa poc, altres són noves, segueixen la forma constructiva tradicional.

Campanar de l'església de Santa Coloma de Sellui


Entrant al Camí de Bosc Encantat, comunica Balestui amb Peramea. 

Un rètol ens avisa, el Camí del Bosc Encantat és una zona lliure d'estrès 

Om de Peramea, arbre declarat monumental per la Generalitat. El 2015 desprès de certificar la seva mort es va talar la capçada i deixar els troncs principals. Durant 150 anys va ser el símbol de la població.



Al centre de Peramea, a intramurs, destaca un immens grèvol farcit de fruits

Església parroquial de Sant Cristòfol de Peramea


Es ven, moltes possibilitats, a reformar


Capella de Sant Sebastià i Sant Roc de Peramea














Diumenge, 2 de febrer 2020
Clarejant a la Pobleta de  Bellveí

La Pobleta de Bellveí

Fem nit a l'Hotel restaurant Arturo de la Pobleta de Bellveí, on la qualitat dels menús no està renyida amb la quantitat.

Monument

Comencem la caminada a Senterada, abans comprem embotits i formatges del país a Casa Leonardo, bar, restaurant, turisme rural i botiga 

Noves escenes costumistes 


Pirineu de Lleida, al centre Montsent de Pallars (2883 m)



Cérvoles feia temps que era deshabitat, recentment una colònia belga ha reconstruït algunes cases. Maria Barbal a Camins de quietud en parla.

Seguim pista amunt, a un parell de quilòmetres de Cèrvoles trobem el dolmen de la Cabaneta del Moro. Segons el plafó informatiu el dolmen va resultar malmès durant una cata arqueológica duta a terme pel Seminari de Prehistòria de la Universitat de Barcelona (sic)





Conca de Tremp. Al centre, al fons muntanya de Sant Corneli, davant seu "Lo Lago" o pantà de Sant Antoni.

Marxívol (Helleborus foetidus) Tota la planta és verinosa. En castellà 'hierba ballestera', perquè s'utilitzava per untar les fletxes de les ballestes. El nom en llatí, foetidus, és pel desagradable olor que desprèn. Floreix entre finals d'hivern i primavera, les parts verd clar són les flors. 


He demanat ajuda per identificar-la. Amablement l'Eulàlia Picas em respon:

 "Crec que ha de ser la Saxifraga longifolia (altimira, corona de rei, herba de cingle, herba de la regla, herba de talls, trencapedra). Creix en fissures de la roca, sobre substrat calcari. Floreix una vegada a la vida. Les flors es disposen sobre una tija floral que pot arribar a fer 80 cm d'alçada. Després de la floració la planta mor. És tòxica i abortiva. Sembla que hi ha hagut casos de morts de dones per haver-la utilitzat" Gràcies Eulàlia 


Ermita de Sant Isidre, a prop d'Erinyà, on ens recull el bus

No poden 



2 comentaris: